Ondertekenaar wapenverdrag kritisch voor Trump: “Begrijpt hij niet waar dit toe zou kunnen leiden?”

Mikhaïl Gorbatsjov en de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan bij de ondertekening van het verdrag in 1987.
Getty Image Mikhaïl Gorbatsjov en de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan bij de ondertekening van het verdrag in 1987.
Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om zich terug te trekken uit het INF-wapenverdrag oogst veel kritiek. Voormalig Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov, medeondertekenaar van het verdrag, noemt het plan van Trump “een vergissing.

“Onder geen enkele omstandigheid mogen we oude ontwapeningsovereenkomsten opzeggen... Begrijpen ze echt niet in Washington waar dit toe zou kunnen leiden?'', citeerde het persbureau Interfax Gorbatsjov. “Uit het INF stappen is een vergissing.”

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas reageerde met onbegrip op de aankondiging van Trump. De SPD-politicus noemde de plannen van Trump “betreurenswaardig:. Al dertig jaar lang is het INF-verdrag “een belangrijke pijler van onze Europese veiligheidsarchitectuur”, zei Maas.

Het verdrag uit 1987 verbiedt de Verenigde Staten en Rusland om kernraketten voor de korte- en middellange afstand met een bereik van 500 tot 5500 kilometer te bezitten, produceren of testen.

De meest recente en verreikende ontwapeningsovereenkomst tussen de twee landen - het nieuwe START-verdrag van 2010 - loopt in 2020 af. Maas zei in dat verband dat een breuk in het INF-verdrag ook “negatieve gevolgen” zou hebben voor de onderhandelingen over een nieuw START-verdrag, dat dringend nodig is.

De Russische president Vladimir Poetin wil een verklaring van Washington waarom ze zich willen terugtrekken uit het ontwapeningsverdrag, wanneer hij komende week in Moskou een ontmoeting heeft met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton, zei Poetins woordvoerder tegen persbureau RIA.

Trump had Moskou ervan beschuldigd de overeenkomst niet na te leven.

De Russische president Vladimir Poetin (r.) wil een verklaring van Trump waarom de Amerikanen zich willen terugtrekken uit het ontwapeningsverdrag.
AFP De Russische president Vladimir Poetin (r.) wil een verklaring van Trump waarom de Amerikanen zich willen terugtrekken uit het ontwapeningsverdrag.46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Cock

  Gorbatsjov heeft USSR ingeblazen wat nu ook EU ook moet doen zo werd de koude oorlog gestopt

 • Lydia Appelmans

  Ondertussen leven miljoenen Amerikanen van voedselbonnen...

 • Camylle Verbruggen

  Hij trekt zich terug maar de Chinezen moeten erin? Die gaan dat natuurlijk aanvaarden, wat denk je...

 • Karel Tichmann

  Het heeft niets met Rusland te maken, maar met China. En Rusland heeft zich nooit aan enige regel in het verdrag gehouden. Bravo Trump,

 • Gerry Cle

  Inderdaad meneer Gorbatsjov, in Washington begrijpen ze de draagwijdte van hun beslissingen niet. Trump wil absoluut de sterkste zijn om al de anderen zijn wil op te leggen. Hij liep al te zagen dat hij zijn kernarsenaal wil uitbreiden alvorens hij wist hoe groot dat wel was.