Onderhandelingstekst unaniem aangenomen op klimaatconferentie in Genève

Voorzitter Christiana Figueres looft de "constructieve geest" van de onderhandelingen.
REUTERS Voorzitter Christiana Figueres looft de "constructieve geest" van de onderhandelingen.
De lidstaten van de VN-klimaatconferentie hebben vandaag in Genève unaniem een onderhandelingstekst goedgekeurd. Met die tekst trekken ze, na een aantal tussenstops, eind dit jaar naar Parijs, waar een internationaal klimaatakkoord gesloten moet worden. Het akkoord in de plenaire zitting werd op applaus onthaald.  Voorzitter Christiana Figueres looft de "constructieve geest" van de onderhandelingen. De milieubeweging reageert teleurgesteld.

De delegatieleden werkten sinds zondag op de tekst waarover in december in Lima een akkoord afgesloten werd. Zes dagen later "weerspiegelt de onderhandelingstekst de voorstellen die alle partijen gedaan hebben", aldus medevoorzitter Daniel Reifsnyder, die de engagementen van alle partijen die in de loop van de week genomen werden, verwelkomde. Het document, dat ruim 100 pagina's telt, bevat nog altijd honderden verschillende wensen van de 195 lidstaten.

De onderhandelingen gaan in juni in Bonn verder, en zullen voorafgegaan worden door informele ontmoetingen. Maar de tekst zelf, zoals die aangenomen werd door de 195 lidstaten, zal niet meer gewijzigd worden voor de onderhandelingen in Bonn.

"Wat ons betreft, ging het om niet meer dan een vertrouwenwekkende maatregel. Belangrijke kwesties werden uitgesteld", aldus Martin Kaiser van Greenpeace.