Onderhandelingen euroministers over Griekenland slepen aan

De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos (rechts vooraan) tijdens een vergadering op het EU-hoofdkwartier in Brussel.
Photo News De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos (rechts vooraan) tijdens een vergadering op het EU-hoofdkwartier in Brussel.
De onderhandelingen van de ministers van Financiën van de eurolanden over de toekenning van een nieuwe noodlening aan Griekenland slepen aan. Na zeven uur van beraadslagingen is er nog steeds geen akkoord uit de bus gekomen.

De vergadering van de ministers, die rond 15.00 uur begon, werd onderbroken rond 19.00 uur en was om 23.30 uur nog steeds niet opnieuw begonnen. In de tussentijd praten de ministers voort in kleinere groepjes en hebben ze bilaterale ontmoetingen.

De ministers onderhandelen nog steeds over de omvang van de lening. Een bedrag van 10,3 miljard euro doet de ronde, alsook de hypothese dat het geld in twee schijven wordt vrijgemaakt, met een eerste schijf in juni en een tweede na de zomer.

Griekenland heeft vers geld nodig om deze zomer zijn schuldaflossingen te respecteren. Het Griekse parlement keurde de voorbije weken een hele rist hervormingen en besparingen goed om tegemoet te komen aan de eisen van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

Daarnaast praten de ministers ook over schuldverlichting voor Griekenland. Met name het IMF dringt daarop aan. Duitsland staat op de rem, maar tegelijkertijd wil het grootste euroland absoluut dat het IMF aan boord blijft bij de reddingsoperaties voor Griekenland.