Onderhandelaars op rand van doorbraak? "Belangrijkste fundamenten van het brexit-akkoord zijn klaar”

De kernelementen van het echtscheidingsakkoord met de Britten zijn onderhandeld. Dat zegt de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.
AP De kernelementen van het echtscheidingsakkoord met de Britten zijn onderhandeld. Dat zegt de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.
De kernelementen van het echtscheidingsakkoord tussen de Europese Unie met de Britten zijn onderhandeld. Dat zegt de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk vanmiddag. Volgens de Europese president zal alles "binnen 7 à 8 uur duidelijk zijn". 

De Britse en Europese brexitonderhandelaars lijken al sinds gisterennamiddag op de rand van een doorbraak te staan. Na nachtelijke onderhandelingen zitten de teams sinds vanochtend opnieuw samen in een poging eruit te geraken.

Theoretisch kunnen we dit akkoord met Groot-Brittannië morgen goedkeuren en alle chaos en rampen die gelinkt zouden zijn aan een ongeordende exit vermijden

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad

Grote lijnen

Volgens Europees president Donald Tusk zijn de partijen het intussen eens over de grote lijnen. "De belangrijkste fundamenten van de overeenkomst zijn klaar. Theoretisch kunnen we dit akkoord met Groot-Brittannië morgen (op de Europese top, red.) goedkeuren en alle chaos en rampen die gelinkt zouden zijn aan een ongeordende exit vermijden", zei hij in een interview met een Poolse televisiezender. "De onderhandelingen lopen nog, en alles gaat in de goede richting." 

De Britse premier Boris Johnson zou gisteren belangrijke toegevingen hebben gedaan met betrekking tot de Ierse grens, het belangrijkste obstakel richting een deal. Concreet zou hij instemmen met douanecontroles in de Ierse zee. 

Volgens Tusk zou alles in de komende 7 à 8 uur duidelijk moeten worden - hij deed de uitspraken rond 15 uur.

AFP

“Gefinaliseerd”

Ook volgens de Franse president Emmanuel Macron hangt een brexit-akkoord meer dan ooit in de lucht. “Een akkoord wordt gefinaliseerd”, zei Macron tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Toulouse, na een Frans-Duitse ministerraad.

Merkel hield nog een slag om de arm: “Het nieuws uit Brussel zou wel eens erger kunnen zijn”, zei ze voorzichtig. Maar toch blijft een akkoord mogelijk, aldus Merkel, “en op basis van wat ik de voorbije dagen gehoord heb, denk ik meer en meer dat we het zullen halen”.

Alles hangt af van wat Europees onderhandelaar Michel Barnier later op de avond te zeggen zal hebben tijdens zijn briefing aan de ambassadeurs van de 27 lidstaten. Barnier kreeg van zowel Merkel als Macron woorden van lof voor zijn werk. Beide leiders hopen dat de Fransman de brexit-onderhandelingen tot een goed einde kan brengen.

Terwijl de contouren van een deal zichtbaar beginnen te worden, moet Johnson zich ervan vergewissen dat een akkoord op de steun van het Britse parlement kan rekenen. Daarvoor moet de premier op zijn minst de harde brexiteers in zijn Conservatieve Partij en de Noord-Ierse unionistische partij DUP aan boord houden.
Photo News Terwijl de contouren van een deal zichtbaar beginnen te worden, moet Johnson zich ervan vergewissen dat een akkoord op de steun van het Britse parlement kan rekenen. Daarvoor moet de premier op zijn minst de harde brexiteers in zijn Conservatieve Partij en de Noord-Ierse unionistische partij DUP aan boord houden.

Bijna, maar nog niet helemaal

Terwijl de Europese en Britse onderhandelaars in Brussel in de aanloop naar de Europese top overuren draaien om een akkoord over de boedelscheiding te bereiken, gaf Johnson in Londen zijn ministers een stand van zaken mee. “Hij zei dat er een kans op een goed akkoord is, maar dat we er nog niet zijn en dat er uitstaande problemen blijven”, aldus Downing Street, die meedeelde dat de premier “volledige steun” kreeg.

Hoe dan ook is het wachten op de reactie in Groot-Brittannië. Johnson moet een eventueel akkoord goedgekeurd krijgen in het parlement, iets waar zijn voorganger Theresa May met haar brexitdeal nooit in geslaagd is. De Noord-Ierse unionisten van DUP zouden de sleutel in handen hebben. Hun steun lijkt onontbeerlijk om de tekst door het Lagerhuis goedgekeurd te krijgen, en een ‘no deal’-brexit te vermijden. Zij gaven na twee ontmoetingen met Johnson - gisteren en vandaag - naar verluidt nog geen groen licht.

De bal ligt in het Britse kamp, beseft ook Tusk. “Gisterenavond zou ik erop gewed hebben dat de deal klaar zou zijn en groen licht zou krijgen. Vandaag zijn er weer wat twijfels opgedoken aan Britse kant”, klonk het.

Europees onderhandelaar Michel Barnier.
AFP Europees onderhandelaar Michel Barnier.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jaak Casteleyn

  Hoelang gaat dat circus van die EU praatbarak nu nog duren en wat voor enorme bedragen heeft dit al gekost en nog gaat kosten, om nog te zwijgen van hun verplaatsingen (klimaat) en de bijhorende diners. Wat een bende geldverslindende onnozelaars.

 • Annie Broeckx

  Waarom zijn er jaren nodig om uit de unie te stappen? hebben de " intelligente "? Koppen gedacht dat alle landen als schaapjes in de kudde zouden blijven.Er had gewoon moeten opgetekend worden dat is de boete als ge eruit stapt,dat is alles.Daarna zou dat land zoals vroeger moeten behandeld worden,en de Britten maar een oplossing laten zoeken voor hun intern probleem.

 • Jan Boden

  Als men er 3x niet in lukt om het resultaat van een referendum door het Parlement te sluizen, zou dat referendum afgevoerd moeten worden.

 • diane colman

  Ik begrijp de Brexiteers..; het moet heerlijk zijn weer over je eigen land kunnen beschikken en niet naar de pijpen van Europa hoeven te dansen.... Voor mij is Europa een goedbetaalde club die weinig of niets doet bijv. immigratie tegenhouden met grenzen,... nee ze halen liever alle immigranten binnen en maken alzo onze Europese manier van leven kapot i.p.v. er een sterk Europa van te maken wat toch de bedoeling was.

 • Marito BORGES

  Ik heb het al van in het begin gezegd: met den Boris zullen we ons niet vervelen!