Ondergronds labo ontdekt waar nazi's aan atoombom werkten

Het ondergrondse complex wordt het grootste geheime wapenlabo van het Derde Rijk genoemd.
History Channel Het ondergrondse complex wordt het grootste geheime wapenlabo van het Derde Rijk genoemd.
In Oostenrijk is een ondergronds labyrint ontdekt waar dwangarbeiders aan revolutionair wapentuig werkten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten de nazi's er blijkbaar aan een geheim nucleair wapenprogramma. 

Het labo van ruim 300.000 vierkante meter in de buurt van het stadje Sankt Georgen an der Gusen wordt de grootste geheime wapenfaciliteit van het Derde Rijk genoemd.

Het nazilabo werd ontdekt door documentairemaker Andreas Sulzer. Met radartechnologie ontdekte die de tunnels, die waren afgedekt met granieten platen. Vermoed wordt dat honderdduizenden gevangenen uit concentratiekampen de dood vonden in de tunnels, die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer werden betreden.

Vermoed wordt dat honderdduizenden gevangenen uit concentratiekampen de dood vonden in de tunnels

Massavernietigingswapens

Het ondergrondse labyrint deed dienst als testgebied voor massavernietigingswapens. Het project stond onder leiding van SS-leider Heinrich Himmler.

In de dagboeken van een Oostenrijkse fysicus vond Sulzer aanwijzingen van het bestaan van het ondergrondse complex, waarna hij op speurtocht trok.

Gifgas, radioactief materiaal en kernkoppen

Rainer Karlsch, een historicus die met Sulzer samenwerkte: "De SS-top streefde naar een combinatie van raketten en massavernietigingswapens. Ze wilden een raket uitrusten met gifgas, radioactief materiaal of kernkoppen".

De opgravingen van Sulzer werden een halt toegeroepen door de lokale overheid, maar de documentairemaker hoopt die volgende maand te kunnen hervatten.