Onder water gelopen Thaise tempel verschijnt plotseling terug door extreme droogte

Van de tempel schieten slechts een onthoofd boeddhabeeld, een trap en enkele brokstukken over.
REUTERS Van de tempel schieten slechts een onthoofd boeddhabeeld, een trap en enkele brokstukken over.
Een lang verloren tempel in Thailand die maar liefst twintig jaar geleden onder water liep, is terug toegankelijk voor het publiek. Door de extreme droogte is het water rondom de oude tempel volledig opgedroogd. De heropening van de tempel - of wat ervan overblijft - lokte alvast duizenden bezoekers.

De boeddhistische tempel Wat Nong Bua Yai in de provincie Lopburi was tot twintig jaar geleden het ontmoetingspunt voor de omringende landbouwgemeenschap. Het was een plaats waar voor rituelen, festivals en dorpsfeesten.

Totdat er rondom de tempel (en het kleine dorpje) een dam werd gebouwd. De tempel, een boeddhabeeld van vier meter hoog incluis, stonden daardoor pal in het midden van het reservoir achter de dam en kwamen volledig onder water te staan.

Na twintig jaar kunnen toeristen, gelovigen en monniken eindelijk de schade opmeten. Verspreid over het reservoir liggen de resten van een 700-tal woningen die rondom de tempel gebouwd waren. Van de tempel schieten slechts een onthoofd boeddhabeeld, een trap en enkele brokstukken over.

(Lees verder onder de foto) 

Van de tempel schieten slechts een onthoofd boeddhabeeld, een trap en enkele brokstukken over.
REUTERS Van de tempel schieten slechts een onthoofd boeddhabeeld, een trap en enkele brokstukken over.

Extreme droogte

Terwijl je tijdens het regenseizoen niet zou merken dat er een tempel onder het water verstopt zit, geldt nu het omgekeerde: er is amper water meer te bespeuren. Geen wonder. Het reservoir kan zo’n 960 miljoen kubieke water vasthouden, daarvan is slechts drie procent gevuld. Volgens de meteorologische dienst in Thailand is dit de droogste periode voor het land in tien jaar tijd, en dat heeft grote gevolgen voor de landbouwgronden rondom het uitgedroogde reservoir.

REUTERS
REUTERS
REUTERS9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Matos

  zoek op: werking van een dam... lol

 • André Gijbels

  In Rusland is een meer dat volledig droog staat , is volledig leeg gepompt voor irrigatie te kunnen doen , en is nooit terug vol geraakt

 • André Van Laethem

  Het klimaat en milieu zijn omgekeerd evenredig met de aangroei van de bevolking. Hoe meer bevolking hoe slechter milieu. Dus anuna, geen kindjes maken. Ga daar maar les in geven in China

 • Mark Dolmans

  Ge snapt het niet. Het water was vroeger zo laag omdat er geen dam stond. Nu met dam is het een reservoir. Maar klopt het is zelfs ooit warmer geweest. Pleistoceen bv

 • Marie Vandam

  Geert landsman juist maar de waarheid zullen de opwarmings populisten nooit toe geven , het water stond vroeger in veel gebieden veel lager dan nu, ook oa Japan ligt er een ganse stad onder water , het water zal dalen niet stijgen zoals ze de schapen wijsmaakten ,dat fake news pakte niet dus vonden ze nieuwe leugens uit...!