Ondanks wereldwijd verzet zal Trump Jeruzalem toch erkennen als hoofdstad van Israël

Donald Trump en Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit.
AFP Donald Trump en Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit.
De Amerikaanse president Donald Trump zal Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. Dat hebben functionarissen van het Witte Huis vannacht gezegd. De president zal zijn beslissing vandaag om 13 uur lokale tijd (19 uur Belgische tijd) officieel bekendmaken en toelichten. Het Witte Huis benadrukt wel dat Trump blijft ijveren voor een tweestatenoplossing.

Er zal ook meteen gestart worden met de voorbereidingen om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat proces zal "jaren" in beslag nemen, benadrukt het Witte Huis.

De Amerikaanse president ziet de demarche zelfs als een "erkenning van de realiteit", aangezien Jeruzalem sinds de oprichting van het moderne Israël als de facto hoofdstad fungeert. Het Witte Huis benadrukt dat de beslissing werd genomen in samenspraak met de verschillende leden van de Amerikaanse regering en dat veiligheidsrisico's in overweging zijn genomen. Ondertussen waarschuwt de Amerikaanse ambassade in Israël burgers wel voor eventuele protesten.

Verzet vanuit Midden-Oosten

De leiders in het Midden-Oosten werden op de hoogte gebracht van de beslissing van Trump. Turkije heeft er gisteren mee gedreigd alle diplomatieke betrekkingen met Israël te verbreken indien Trump zijn plannen doorzet. Ook de Arabische Liga, de Palestijnse Autoriteit en Saoedi-Arabië hebben steen en been geklaagd over Trumps plan. Hij heeft daarom met de Palestijnse president Abbas en andere Arabische leiders over de kwestie getelefoneerd. Hun reactie was eensluidend: doe het niet. Abbas waarschuwde de president voor de "gevaarlijke gevolgen" van die beslissing "voor het vredesproces, de veiligheid en de stabiliteit in de regio én de wereld".

"Meneer Trump, de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad is voor moslims de rode lijn", zei Erdogan tijdens een toespraak in het parlement in Ankara. "Het kan ons zo ver leiden dat we alle diplomatieke betrekkingen met Israël verbreken."

De Turkse president zei dat het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël niet alleen een schending van het internationale recht zou zijn, maar "een mokerslag voor het geweten van de mensheid". Indien Trump toch doorzet - wat hij nu dus doet -, zal Erdogan binnen een paar dagen een top bijeenroepen van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) in Istanboel. "Op deze top zullen we de hele islamitische wereld in beweging zetten", zei hij. Turkije bekleedt momenteel het OIC-voorzitterschap.

Rode lijnen overschreden

Tijdens het gesprek met zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmoud Abbas waarschuwde die Trump voor de "gevaarlijke gevolgen" van die beslissing "voor het vredesproces, de veiligheid en de stabiliteit in de regio én de wereld". Dat zegt een communiqué. Trump zal ook vandaag nog telefoongesprekken voeren met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Jordaanse koning Abdallah II.

"Met de erkenning van bezet Jeruzalem door de Amerikaanse administratie als hoofdstad van de bezetter en de verhuis van zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, zijn alle rode lijnen overschreden", verklaarde Hamasleider Ismaïl Haniyeh in een schrijven gericht aan de Arabische leiders.

Met de erkenning van bezet Jeruzalem door de Amerikaanse administratie als hoofdstad van de bezetter en de verhuis van zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, zijn alle rode lijnen overschreden

Zowel president Erdogan als Hamasleider Haniyeh

"Vredesakkoord wel haalbaar"

Het Witte Huis ontkent echter dat Trumps beslissing de vredesgesprekken zou dwarsbomen. Het wijst er onder meer op dat de beslissing van Trump in juni om de verhuizing met minstens zes maanden uit stellen, de onderhandelingen ook niet had bevorderd.

 De Amerikanen benadrukken wel dat Trump de Palestijnen verzekerd heeft van het "absolute engagement van de VS voor het faciliteren van een vredesakkoord tussen de Israëli's en Palestijnen en dat zo'n deal binnen bereik en haalbaar is". De beslissing wijzigt ook niets aan het algemene beleid van de VS in het Midden-Oosten en de overtuiging dat een vredesakkoord de vastlegging van specifieke grenzen moet bevatten, luidt het voorts. 

Moslimwoede

De Saoedische koning Salman waarschuwde de Verenigde Staten inmiddels en bevestigde dat een dergelijke beslissing "de woede van de moslims" kan doen ontvlammen. De VS reageerden al prompt en verboden al hun personeel zich te verplaatsen in het historische centrum van Jeruzalem omwille van aangekondigde manifestaties tegen de intentie van Trump. Dat uitgaansverbod geldt ook voor de Westelijke Jordaanoever. Enkel officiële "essentiële" verplaatsingen, vergezeld van voldoende veiligheidsmensen" zijn toegelaten, aldus Washington. 

De buitenlandvrouw van de Europese Unie, Federica Mogherini, waarschuwde nog "dat elke actie die de vredesinspanningen ondermijnt om twee staten voor Israëli's en Palestijnen in het leven te roepen, vermeden moet worden''. 

Ook de Franse president Emmanuel Macron raadde Trump al aan om af te zien van zijn verkiezingsbelofte.

Vrede in de regio

Al tientallen jaren ijveren de VN ervoor dat de status van Jeruzalem in vredesonderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen wordt vastgesteld. Vrede in de regio zou gaan berusten op twee staten die naast elkaar leven, een Joodse en een Palestijnse. Oost-Jeruzalem zou dan hoofdstad van Palestina worden. Het Arabische Oost-Jeruzalem is sinds 1967 door Israël bezet.

Zowel de Israeli's als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad, daarom zijn de meeste ambassades gelegen in Tel Aviv.

AFP132 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • aytekin denizli

  America trump de grootste opstoker terwereld !

 • Filip Traen

  Het feit dat Trump dit doet voor een "staat" die het apartheidsregime actief toepast (was de VS niet één van de Staten die mee achter de boycot van Zuid-Afrika stond in de jaren '70-'80?) zegt heel wat over zijn (gebrek aan?) persoonlijkheid. Als de wereld een groot en droog bos zou zijn, is hij de pyromaan met de aansteker in aanslag.

 • danny buyse

  Fons, je kan dit niet vergelijken want in België wordt er niemand in een hoekje gedrumd door constant nederzettingen bij te bouwen en grond af te nemen!

 • Carl Op de Beeck

  Het enige zinnige dat je erover kan zeggen is dat deze beslissing allicht weer gewapend geweld zal uitlokken. Met als gevolg opnieuw eindeloze golven vluchtelingen richting Europa. Naar de VS zullen ze niet meer kunnen.

 • eric debanne

  Jerusalem is van niemand en van iedereen !