Ondanks oorspronkelijk verzet Rusland: eindelijk akkoord over wapenstilstand Syrië

De VN-veiligheidsraad heeft gisteren unaniem een resolutie goedgekeurd waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren van dertig dagen in Syrië. Ook Rusland stemde nu toch voor het zwijgen van de wapens. Het staakt-het-vuren is nodig om hulpgoederen te brengen en medische evacuaties mogelijk te maken.

Rusland, een bondgenoot van de Syrische president Assad en een vetomacht binnen de Veiligheidsraad, verzette zich aanvankelijk, maar gisteren werd de resolutie dan toch goedgekeurd door alle 15 leden.

Duurzame humanitaire pauze

De aangenomen tekst, die herhaaldelijk gewijzigd werd, roept "alle partijen op om de vijandelijkheden onverwijld stop te zetten voor minstens 30 opeenvolgende dagen in Syrië, voor een duurzame humanitaire pauze". De resolutie bevat echter geen bindende druk om het staakt-het-vuren onder internationaal recht af te dwingen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kondigde het akkoord op Twitter aan.

Humanitaire hulp

Het doel is om "de regelmatige levering" van humanitaire hulp en diensten mogelijk te maken, net als de medische evacuatie van zieken en zwaargewonden. Rusland wilde dat elk humanitair konvooi eerst groen licht moest krijgen van Damascus, maar dat werd geweigerd door de westerse landen.

Met name in Oost-Ghouta, nabij Damascus, zijn de noden groot. In zeven dagen tijd kwamen er meer dan 500 burgers om het leven door bombardementen van het Syrische regime op rebellen.

Militaire operaties tegen terroristische groeperingen als Islamitische Staat (IS), al-Qaida en al-Nusra zijn uitgesloten van het staakt-het-vuren. De resolutie ontziet op vraag van Moskou ook individuen, groepen en entiteiten die banden hebben met al-Qaida, IS, en groepen die door de Veiligheidsraad als terroristisch bestempeld worden. De uitzonderingen houden het risico op tegengestelde interpretaties in, want voor het Syrische regime zijn "terroristen" immers de rebellen die gesteund worden door het westen.

De uitzonderingen houden het risico op tegengestelde interpretaties in

"Opzettelijk vertraagd"

Door de tegenstand van Rusland kwam de stemming er pas twee weken nadat de ontwerpresolutie werd ingediend door Koeweit en Zweden. De VS beschuldigden Rusland ervan de stemming dagenlang opzettelijk vertraagd te hebben. Niets in de tekst is veranderd ten opzichte van eerdere concepten "behalve een paar woorden en een paar komma's", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. "Er is geen goede reden waarom we dit niet zouden hebben gedaan op woensdag, donderdag of vrijdag." Haar Franse collega François Delattre zei: "Elke minuut telt, omdat elke minuut kan leiden tot het verlies van mensenlevens."

Binnen de vijftien dagen komt de Veiligheidsraad opnieuw samen om te bekijken of het staakt-het-vuren correct wordt nageleefd.

500 burgerdoden 

Vrijdag raakte bekend dat er in een week tijd minstens 500 burgerdoden zijn gevallen in de wijk Oost-Ghouta. Ook dit weekend gaan de aanvallen voort, en zijn er opnieuw kinderen onder de slachtoffers. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft het Syrische regime, ondanks het akkoord over een wapenstilstand, vanochtend raids uitgevoerd in de sector van Chifouniya. 

Het Syrische regeringsleger bestookt de dichtbevolkte wijk Oost-Ghouta met honderdduizenden inwoners al dagenlang onophoudelijk, ook met vatenbommen. Het ontziet daarbij niets of niemand. De overwegend door islamistische militanten gecontroleerde regio ondergaat de ergste golf van aanvallen sinds het begin van de burgeroorlog bijna zeven jaar geleden. Ongeveer 400.000 mensen zijn bijna volledig afgesloten van de buitenwereld.

AFP
AFP
AP32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  we weten nu al dat ze zullen blijven bombarderen tot gans Goutha vernield is en het grootste deel van de bevolking is uitgemoord.

 • danny buyse

  @Patrick martou, de rebellen moeten zich overgeven??? De Arabische lente is ontstaan in Tunesië door iemand die zichzelf in brand stak tegen armoede, onderdrukking en corruptie van de grote politieke leiders die met een hard dictator beleid het land bestuurde en dit is naar vele landen overgeslagen met zware protesten. In Syrië heeft Assad dit met harde hand onderdrukt met dodelijke slachtoffers en zo zijn de vele rebellen groepen ontstaan!

 • Cédric Nuyts

  alles wat in de media komt over Assad zijn leugens en oorlogspropaganda word eens wakker mensen. Assad is geen dictator hij wilt zijn volk beschermen tegen ISIS. de amerikanen en onze leiders willen de olie in hun handen hebben

 • Gil Groenewijn

  Ik heb toch de indruk wat Syrië betreft dat een meerderheid niet goed weet wie en waarom er in betrokken is . Het is soms ook nodig om vrede te krijgen met ' de vijand' van iemand anders samen te gaan. Indien VS en Rusland dat al jaren terug zouden hebben gedaan, wat dat daar al lang voorbij. Assad, die moest men dan maar nemen, gecontroleerd, nog steeds beter dan dat ' wij' die mannen ginder verdrijven, kijk maar eens wat er in Libië en Irak gebeurde nadien ...

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  We kennen die «VN-resoluties» wel al te goed: een blaadje papier, twee gaatjes erin, en… hop,… in een farde voor de archieven. Niets meer, niets minder… Al de rest is veel geblaat en weinig wol…