Ondanks massale zoektocht: nog steeds geen spoor van ontsnapte gevangenen in VS

AP
In de Verenigde Staten is er nog steeds geen spoor van de twee veroordeelde moordenaars die ruim een week geleden uit een hoogbeveiligde gevangenis in de regio van New York ontsnapten. Volgens de autoriteiten wordt er bij de zoektocht gefocust op de buurt rond de gevangenis, maar kunnen de gedetineerden even goed al in Mexico zitten.

Op verschillende wegen in de buurt van de gevangenis in Dannemora, ten noorden van New York, werden controlepunten opgesteld en er wordt de klok rond te voet en met infraroodcamera's gepatrouilleerd.

Ondanks die massale inspanningen moeten de autoriteiten toegeven dat ze geen enkele concrete aanwijzing hebben over de verblijfplaats van de 34-jarige David Sweat en de 48-jarige Richard Matt.

Zo is het niet eens duidelijk of de twee nog steeds in de VS zijn of niet, dan wel of ze in noordelijke richting de grens met Canada zijn overgestoken of in zuidelijke richting naar Mexico zijn gevlucht.

Gisteren nog raakte bekend dat de politie een vermoedelijke handlanger van de vluchtelingen heeft gearresteerd. Het gaat om een 51-jarige medewerkster van de gevangenis die ervan wordt beticht materiële ondersteuning te hebben verleend aan beide mannen.

Volgens de autoriteiten was het aanvankelijk de bedoeling dat Joyce Mitchell de twee mannen na hun ontsnapping zou treffen in een verlaten energiecentrale om hen naar een plaats zeven uur verder te rijden, maar Mitchell zou zich uiteindelijk niet aan dat plan hebben gehouden.

AFP
AP
AP
Joyce Mitchell.
AP Joyce Mitchell.