Ondanks bezorgdheden om spionage: Huawei mag helpen bij uitbouw Brits 5G-netwerk

EPA
De Britse premier Theresa May geeft de Chinese telecomreus Huawei groen licht om te helpen bij de uitbouw van het Britse 5G-netwerk. Dat berichten lokale media. De Nationale Veiligheidsraad, die door de premier wordt voorgezeten, kwam gisteren overeen dat Huawei in beperkte mate mag bijdragen aan de gedeeltelijke uitbouw van het netwerk. Er wordt dan gedacht aan antennes en andere "minder essentiële" infrastructuur, schrijft de Daily Telegraph.

May nam die beslissing ondanks waarschuwingen van enkele van haar ministers - onder wie Sajid Javid (Binnenlandse Zaken), Jeremy Hunt (Buitenlandse zaken) en Gavin Williamson (Defensie) - dat de deelname van Huawei een risico inhoudt voor de nationale veiligheid.

Onder meer de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan hebben het bedrijf verboden een 5G-netwerk op te bouwen. Ze vrezen dat de infrastructuur de deur opent voor spionage door de Chinese staat en het leger. De Europese landen zijn de risico's nog aan het onderzoeken, maar worden door de VS onder druk gezet om de Amerikaanse strategie te volgen. Zo verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in het verleden al dat Washington geen informatie zal kunnen delen met landen die de technologie van Huawei gebruiken.

Huawei, een toonaangevende wereldwijde leverancier van apparatuur en diensten voor mobiele technologie, ontkent elke samenwerking met de Chinese overheid.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • robrecht Peeters

    Wie de BBC Panorama reportage zag over Huawei 5G wrijft zich wel wat in de ogen .Maar ja van de 30 landen waar Huawei reeds een contract afsloot voor de installatie van 5G telt men 18 Europese landen.En deze welke het deden zonder voorkennis van deze problematiek en zich wilden terugtrekken werd aan het verstand gebracht dat ze dan verdere handel met China op hunne buik konden schrijven.

  • Roland Jeronimus

    Het lijkt inmiddels wel Amerika tegen de rest van de wereld. Nog even en we worden immuun voor de dreigementen. Zolang je geen Amerikaanse producten koopt kun je niet geconfronteerd worden met de dreigementen. Zolang je bedrijf niet afhankelijk is van export naar Amerika kun je niet met dreigementen worden geconfronteerd. Een gezonde risicospreiding is het beste antwoord.

  • marco serfs

    Ik begrijp wel dat America dit liever zou doen dan kan America spioneren. Kijk maar naar Facebook en al de rest.