Omzet Nederlandse drugshandel bedraagt 18,9 miljard euro, dat is meer dan de jaaromzet van Albert Heijn

De politie ontmantelt een xtc-lab in het Nederlandse Kaatsheuvel (Noord-Brabant). Foto uit november 2017.
ANP De politie ontmantelt een xtc-lab in het Nederlandse Kaatsheuvel (Noord-Brabant). Foto uit november 2017.
Nederlandse drugscriminelen hebben vorig jaar voor miljarden verdiend aan de productie van synthetische drugs. Volgens een onderzoek van de politieacademie bedraagt de uiteindelijke verkoopwaarde - in straatprijzen - van in 2017 in Nederland geproduceerde xtc en amfetamine wereldwijd 18,9 miljard euro.

Dit bedrag, hoger dan de jaaromzet van bedrijven als Philips en Albert Heijn, is te beschouwen als de bijdrage van Nederlandse synthetische-drugscriminelen aan de illegale wereldeconomie. Een flink deel van dat bedrag - geschat wordt zo'n drie tot vijf miljard - verdwijnt in de zakken van de Nederlandse drugscriminelen zelf, aldus het onderzoek onder leiding van prof. dr. Pieter Tops.

Voorzichtige schatting

Voor het eerst is berekend wat er in Nederland wordt verdiend aan de synthetische drugs. Volgens de onderzoekers is 18,9 miljard een voorzichtige schatting. Het bedrag ligt waarschijnlijk beduidend hoger.

Volgens de onderzoekers vormen synthetische drugs een nationaal probleem met internationale consequenties voor de positie en het imago van Nederland. "Het is alleen met voldoende, volhardende en toegewijde capaciteit en een constant brede internationale aanpak te bestrijden. Daaraan heeft het de afgelopen jaren ontbroken", concluderen ze.

Ideaal vestigingsklimaat

De mondiale toppositie is onder meer te verklaren omdat Nederland vanwege de ligging en infrastructuur een ideaal vestigingsklimaat heeft voor criminelen. Ook de tolerante houding in Nederland ten opzichte van gebruik en productie van synthetische drugs speelt een belangrijke rol. Er zijn te weinig opsporingsambtenaren die strafrechtelijk onderzoek verrichten, waardoor de pakkans laag is. En de strafmaat is laag.

De georganiseerde drugscriminaliteit leidt echter tot veel geweld. De brede aanpak ervan zou volgens de onderzoekers daarom topprioriteit moeten zijn voor de Nederlandse regering.

2,9 ton cocaïne werd in april 2016 onderschept in de haven van Rotterdam.
ANP Handouts 2,9 ton cocaïne werd in april 2016 onderschept in de haven van Rotterdam.
ANP XTRA27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kenny Brandt

  Mensen het gaat hier om synthetische drugs.. Cocaine, amfetamine, mdma, xtc, heroine, smack al die bullshit.. Dus niet gewoon een jointje, wat softdrugs is net als een pintje

 • Steven Janssens

  Maak het legaal en steek alle mensen die nu met de bestrijding bezig zijn in de opvolging van verslaafden (afkickcentra). Alcohol is even verslavend en mag wel, zodus.

 • Mike Vanderkerken

  Gedoogbeleid is de oplossing niet, loop eens rond in Amsterdam, in sommige delen komt de wietgeur je tegemoet.

 • JEF JOOSSENS

  Guy Soeteway, ik ben ook niet voor links maar daar de schuld gaan leggen is er wel over. In Antwerpen hebben we een rechts beleid en in Brussel een links beleid, ik vermoed dat in de 2 steden dit probleem zich voordoet niet? De politiek mag dan wel goede voornemens hebben maar dit is een probleem dat je gewoonweg de wereld niet uitkrijgt.

 • Jurgen Dobbelare

  Kan je hier ergens voor solliciteren? Randstad ago????