Omwonenden Notre-Dame gewaarschuwd voor mogelijke loodvergiftiging na brand

AFP
De directe omwonenden van de Notre-Dame in Parijs wordt aangeraden om hun huizen met natte dweilen te poetsen. Dat nadat onderzoekers hoge concentraties lood hebben aangetroffen die zijn vrijgekomen bij de brand van nu bijna twee weken geleden.

De loodpartikels zijn afkomstig van onder andere de spitstoren die bij het begin van de brand al volledig in vlammen opging. Die bestond voor een groot deel uit lood, in totaal zou er tot 300 ton van de stof gesmolten zijn. Bij de verbranding kwamen dan ook grote delen van het lood vrij, stof dat ondertussen is neergedaald dicht bij de kathedraal, kan hoge concentraties van de giftige stof bevatten. De veiligheidsdiensten hebben daarom geadviseerd om enkel met natte doeken schoon te maken zodat het stof niet verspreid kan worden en de luchtwegen kan binnendringen.

De hoge concentraties stof zijn voorlopig wel enkel op een beperkte aantal zeer lokale plekken aangetroffen, maar de politie en brandweer willen liever geen risico nemen, klinkt het in de Franse media. “Wij raden private huishoudens in de onmiddellijke omgeving aan om hun huis of eigendom, hun meubels en andere voorwerpen te poetsen met een natte doek om zo veel mogelijk stof te verwijderen”, klinkt het in een mededeling. Voorlopig zijn er in elk geval nog geen berichten van loodvergiftiging bekend. Meestal is er pas gevaar voor de mens bij jarenlange blootstelling aan de stof. 

Ook de tuinen rondom de kathedraal zijn voorlopig gesloten tot de loodniveaus weer normaal zijn. Afgelopen week werd ook al duidelijk dat het nog vier maanden zal duren om de site van de kathedraal veilig te verklaren. Deze week werd er onder andere een regenscherm over de site getrokke zodat die weerbestendig is.

AP
AP
AP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christophe Moser

    Ja die mensen zullen dus niet op gulle gevers moeten rekenen, dat is het verschil.