Omwille van dit kiekje kunnen Duitse politici niet meer aantrekken wat ze willen

.
Twitter .
Losjes de benen opgekruld in een rode zetel. Blote voeten. Zomerkleedje aan. Erg casual allemaal. Veel te casual volgens sommigen. Het gaat hier immers niet over een vakantiefoto, maar om een kiekje van een volksvertegenwoordiger in het parlement van de Duitse deelstaat Bremen. De roep om duidelijke kledingvoorschriften voor politici klinkt steeds luider.

Op de foto zijn de voeten van Kai Wargalla, parlementslid van de groene partij, te zien. Het kiekje is genomen in de plenaire zaal. Wargalla postte het beeld eind mei op Twitter en toen gingen de poppen aan het dansen. Het was voor sommigen de laatste druppel van een emmer die al vol zat met luchtige kledingstijlen en nu aan het overlopen was. Flipflops en korte broeken zijn in het parlement van stadstaat Bremen geen uitzondering meer.

Het signaal voor parlementsvoorzitter Christian Weber (SPD) om actie te ondernemen. Een dresscode moet de waardigheid van het parlement in ere herstellen. Na het zomerreces zullen de kledingvoorschriften vorm krijgen, zo maakt hij zich sterk.

Ook al lijkt het allemaal heel erg banaal, toch vindt de Duitse politicoloog Andreas Klee dat het debat moet gevoerd worden. "De kloof tussen de politiek en de bevolking wordt alsmaar groter." In de parlementen ziet men vooral een uniform leger van blauwe pakken, witte hemden en stropdassen. Maar de meeste burgers zouden zo niet rondlopen - misschien enkel bij speciale gelegenheden en dan nog.

De dresscode voor de afgevaardigden zou klaar moeten zijn tegen de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Of de kledingvoorschriften dan slippers zullen toelaten, valt nog te bezien.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Billiet

  pfft....parlement-praatbarak van een deelstaat....wie pakt dat nu serieus buiten de eigen "parlementsleden" zelf uiteraard....

 • ines laheye

  wat had je anders verwacht van de groene poliekers, al slapend rijk worden als ge uw onzin maar verkocht krijgt.

 • Bibi Van Keer

  Ik dacht dat de meesten al in de jaren '70 van de vorige eeuw waren gestopt met te bepalen wat andere mensen mogen aandoen. Kleingeestigaards!

 • philippe dusablon

  op elk ministerie zitten ze zo.

 • Kathleen Vancutsem

  Eindelijk! Ze hebben het gesnapt! Kleed u naar uw functie, toon respect voor uw collega’s, stop met te blote benen en schouders, schaf die lelijke bermuda’s en blote voeten af op het werk! Dit is een parlement he mannekes, geen strandbar...