Omstreden zoektocht naar olie rond Canarische Eilanden begint

Protest tegen de proefboringen rond de Canarische eilanden.
AFP Protest tegen de proefboringen rond de Canarische eilanden.
De Spaanse olie- en gasmaatschappij Repsol zal de omstreden zoektocht naar olie bij de Canarische Eilanden morgen beginnen. De proefboringen in de Atlantische Oceaan ten oosten van de eilanden Lanzarote en Fuerteventura zullen een tweetal maanden in beslag nemen. Dat berichtte het Spaanse persagentschap Efe vandaag onder aanhaling van ondernemerskringen.

In het zeegebied was het zaterdag al tot een botsing tussen milieuactivisten van Greenpeace en de Spaanse marine gekomen. Daarbij raakten twee activisten gewond. Volgens het ministerie van Defensie had de zeemacht voorkomen dat Greenpeace het boorschip enterde. De milieubeschermers beschuldigen de marine ervan hun rubberboten geramd te hebben.

De vrouwelijke prefect van de Canarische Eilanden, María del Carmen Hernández Bento, benadrukte dat de marine de veiligheid van de bemanning op het boorschip zal garanderen. Greenpeace heeft de veiligheidsperimeter genegeerd, die rond de boorplaats werd opgesteld.

De regionale regering van de Canarische Eilanden en een groot deel van de bevolking zijn tegen de proefboringen, die de Spaanse centrale regering heeft toegestaan. Hun belangrijkste argument: een ongeval kan rampzalige gevolgen hebben en ervoor zorgen dat de toeristen wegblijven. Repsol benadrukte dat bij de proefboringen de strengste veiligheidsnormen in acht zullen genomen worden.