Omstreden Spaanse prinses mag villa van 6 miljoen euro verkopen

Prinses Cristina, zus van de Spaanse koning Felipe.
AFP Prinses Cristina, zus van de Spaanse koning Felipe.
De Spaanse prinses Cristina, zus van koning Felipe, mag een van haar villa's in Barcelona verkopen. Onderzoeksrechter Jose Castro heeft vandaag een aanvraag daartoe van de 49-jarige prinses en haar echtgenoot Inaki Urdangarin goedgekeurd. Cristina moet binnenkort terechtstaan in een fraudezaak.

Spaanse media schatten de waarde van het optrekje, een klein paleis in de wijk Pedralbes van de Catalaanse hoofdstad, op 6 miljoen euro.

Castro stemde in met de verkoop van de villa op voorwaarde dat de opbrengst gaat naar de beveiligingsmaatregelen van de rechtbank tijdens het proces. De rechter had eerder al de helft van de villa in beslag laten nemen.

Het proces tegen de prinses zou in de tweede helft van dit jaar moeten starten. Ze wordt voor twee fiscale misdrijven vervolgd aan de zijde van Urdangarin, voormalig Olympisch kampioen handbal. Hij wordt ervan verdacht als voorzitter van een stichting met medeplichtigen ruim 6 miljoen euro overheidsgeld te hebben verduisterd. Een deel van dat geld werd gebruikt voor renovatiewerken van het paleis. Cristina wordt daarmee het eerste lid van de koninklijke familie dat zich voor een rechter zal moeten verantwoorden.