Omstreden priester (83) vraagt paus om ontslag

Een prominente Italiaanse priester die van seksueel misbruik van jonge mannen is beschuldigd, is uit zijn ambt ontzet. Dat heeft zijn woordvoerder vandaag bekendgemaakt. De 83-jarige Pierino Gelmini had paus Benedictus XVI verzocht om hem het priesterschap te ontnemen en dat heeft de paus ingewilligd.

Seksueel misbruik
Negen jonge mannen beschuldigden Gelmini vorig jaar van seksueel misbruik dat zou hebben plaatsgevonden toen ze verbleven in Gelmini's afkickcentrum in het Umbrische plaatsje Amelia. Gelmini heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Uit rancune
Zijn advocaat beweert dat de beschuldigingen van de tieners voortkomen uit rancune omdat ze verwijderd werden uit het centrum. Openbare aanklagers hebben hun vooronderzoek naar Gelmini afgerond en beslissen binnenkort of ze overgaan tot gerechtelijke vervolging.

Afkickcentrum
Gelmini richtte in 1963 het afkickcentrum 'Comunità Incontro' op. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid naar tweehonderd vestigingen in Italië en landen als Brazilië, Thailand en de Verenigde Staten. (novum/eb)

Pierino Gelmini
UNKNOWN Pierino Gelmini