Omstreden president Suriname zingt 'My Way' van Sinatra bij eedaflegging tweede ambtstermijn

REUTERS
Desi Bouterse, de omstreden president en gewezen dictator van Suriname, is aan zijn tweede ambtstermijn begonnen. Ietwat ongebruikelijk maar voor zijn politieke carrière erg passend zong hij gisteren op de eedaflegging de klassieker 'My Way' van Frank Sinatra. Bouterse stond na een staatsgreep van 1980 tot 1987 aan het hoofd van een militair bewind. In 2010 werd hij door democratische verkiezingen voor het eerst verkozen tot staatshoofd. In Nederland werd hij bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld wegens de handel in cocaïne.

Door zijn presidentiële functie geniet hij diplomatieke onschendbaarheid. Als gasten in de hoofdstad Paramaribo waren onder anderen de presidenten van Guyana, David Granger, en Ecuador, Rafael Correa, aanwezig.

Bouterse kondigde aan dat voor hem een duurzame onderwijs- en milieupolitiek centraal in het beleid moeten staan, aldus het portaal GFC-nieuws. Hij maakt zich wel zorgen over de dalende olie- en goudprijzen. "We willen het beste voor onze bevolking doen", beloofde hij. Zijn nationaaldemocratische partij was bij de verkiezingen in mei de grootste geworden.

Het kleine land met 543.000 inwoners in Zuid-Amerika is sinds 1975 onafhankelijk van Nederland. Het gemiddelde jaarinkomen van de Surinamer bedraagt volgens de Wereldbank zo'n 9.370 dollar (8.500 euro).

AP
ANP