Omstreden Keystone-oliepijpleiding geblokkeerd door Amerikaanse rechter: “Te weinig duidelijkheid over impact op milieu”

Herten bij een depot met pijplijnen voor het Keystone XL-project in Gascoyne, North Dakota.
REUTERS Herten bij een depot met pijplijnen voor het Keystone XL-project in Gascoyne, North Dakota.
Een Amerikaanse rechter heeft de omstreden oliepijpleiding Keystone XL - een 1.900 kilometer lange leiding die olie vanuit Canada naar de VS moet voeren - geblokkeerd. Er is nog te weinig duidelijkheid over de impact op het milieu.

Het Keystone XL-project houdt de Amerikaanse politiek al jaren bezig. Met die pijpleiding wil het bedrijf TransCanada dagelijks tot 830.000 vaten uit teerzand gewonnen olie door de VS tot de kust van de Golf van Mexico in Texas pompen. Het plan stuit op groot protest van milieuorganisaties en inheemse Amerikanen.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama had Keystone XL naar de vuilbak verwezen, maar president Donald Trump draaide die beslissing terug.

Een rechter in Montana heeft de bouw nu geblokkeerd. Bestaand onderzoek naar de milieu-impact van de oliepijpleiding voldoet niet aan de bestaande normen. Er is meer onderzoek nodig, oordeelt de rechter. Verscheidene milieubewegingen waren naar de rechter gestapt om Keystone XL een halt toe te roepen.

 Het plan stuit op groot protest van milieuorganisaties en inheemse Amerikanen.
AFP Het plan stuit op groot protest van milieuorganisaties en inheemse Amerikanen.
REUTERS
AP



18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Ooms

  marcus bastiaensens: Olieleidingen lekken continue. Elk jaar zijn er in Amerika alleen al duizenden, groot en kleine, lekken. Alleen is het goedkoper om niks aan onderhoud of controle van de leidingen te doen, dan het is om de lekken te voorkomen.

 • marc van cauter

  Ferdinand je hebt gelijk een pijplijn doet niks verkeerd aan het milieu ! Achteraf hersteld de natuur zichnop zeer korte tijd Daarentegen 830000 vaten per dag met trucks: dat is vervuiling voor milieu Die rechters zijn er al zo debiel als hier

 • Ferdinand Engelbeen

  De milieu-impact van een pijplijn is stukken lager dan van de alternatieven: de olie die door die pijplijn gaat lopen wordt vandaag al via spoor en vrachtwagens van Canada naar de VS gebracht. Gevolg: verschillende ontsporingen en branden in het midden van dorpen met in totaal 47 doden tot gevolg. Die XL pijplijn loopt overigens niet door "heilige" grond van de indianen.

 • Janna Boonstra

  Wel grappig in het zogenaamde blanke Amerika dat de oorspronkelijke bevolking niets te vertellen heeft. Van wie is dat land dus?

 • Jurgen Van Den Bergh

  Betty, mooi voorbeeld neem je daar, China. Een dictatuur, en een land dat de milieunormen en mensenrechten met de voeten treedt. Daar moet de rest van de wereld zich inderdaad aan spiegelen. Proficiat met je heldere analyze. En trouwens, die rechter in Montana gaat nu moeten vrezen voor de wrok van dat groot klein kind in Washington D.C. Maar dat vindt je misschien ook normaal.