Omstreden imamgala met 'haatimams' afgelast

De flyer van het benefietgala.
ANP De flyer van het benefietgala.
De islamitische stichting Rohamaa ziet af van het omstreden benefietgala dat gepland stond voor 8 maart. Dit heeft de Nederlandse gemeente Rijswijk vanmiddag laten weten.

Het evenement was in opspraak gekomen omdat er volgens critici 'haatimams' zouden komen spreken. Volgens de gemeente Rijswijk heeft "de stichting nu te kennen gegeven dat het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst, door de uiteenlopende gebeurtenissen en berichtgevingen, volkomen op de achtergrond is geraakt. Dit heeft de stichting ertoe gebracht van het geplande benefietgala op 8 maart aanstaande af te zien."

De Rijswijkse driehoek (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie) "respecteert dit besluit en beschouwt het als een uiterst moedige keuze van de stichting Rohamaa".

In de afgelopen week heeft de Rijswijkse driehoek veelvuldig overleg gevoerd met diverse vertegenwoordigers, waaronder het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid), over het geplande gala in Event Plaza in Rijswijk. Daarbij zijn alle aspecten die rond dit evenement spelen, indringend aan de orde gekomen. Ook vonden meerdere gesprekken plaats met vertegenwoordigers van de stichting Rohamaa, aldus de gemeente.