Omstreden executie in Pakistan

AFP
Pakistan heeft een man terechtgesteld die volgens zijn advocaten minderjarig was toen hij werd veroordeeld. Shafqat Hussain zou veertien jaar zijn geweest toen hij ter dood werd veroordeeld. Vorige maand werd zijn executie nog op het laatste moment uitgesteld na protesten van organisaties voor mensenrechten.

Volgens de Pakistaanse wet mogen kinderen onder de achttien niet ter dood worden veroordeeld. De aanklagers menen dat Hussein meerderjarig was toen hij terechtstond voor de moord op een kind. Die moord zou hij hebben bekend nadat hij was gemarteld. Er waren volgens zijn advocaat vingernagels uitgetrokken en sigaretten op hem uitgedrukt. De politie ontkent dat.

Hussain werd in 2004 veroordeeld en vandaag opgehangen. In juni werd een andere man terechtgesteld die tijdens zijn proces ook minderjarig zou zijn geweest. Hij was veroordeeld voor drievoudige moord.

Pakistan heeft sinds de doodstraf in december weer als straf werd toegestaan zo'n tweehonderd mensen terechtgesteld. De doodstraf werd weer mogelijk gemaakt na de bloedige terroristische aanslag op een school in Peshawar. Amnesty International sprak van "een diep trieste dag'' voor Pakistan en eiste dat het land onmiddellijk de doodstraf weer in de ban doet.

AFP