Omstreden ex-sheriff Arpaio wil baan terug na gratie door Trump

Trump verleende Arpaio in 2017 gratie.
REUTERS Trump verleende Arpaio in 2017 gratie.
De omstreden Amerikaanse ex-sheriff Joe Arpaio (87), die in de VS bekend werd door zijn harde aanpak van migranten, wil weer aan de slag in zijn vroegere functie. Hij maakte bekend dat hij zich namens de Republikeinse Partij verkiesbaar stelt voor de post van sheriff in Maricopa County in Arizona. President Trump verleende Arpaio exact twee jaar geleden gratie.

Als het Arpaio lukt om in een voorverkiezing zijn Republikeinse tegenkandidaat en voormalige assistent Gerard Sheridan te verslaan, moet hij het in november 2020 waarschijnlijk opnemen tegen de Democraat Paul Penzone. Arpaio verloor in 2016 de stembusgang van Penzone en moest toen opstappen als sheriff van Maricopa County. Hij was 24 jaar in functie geweest.

Arpaio stond bekend als de "hardste sheriff van de VS". Hij dreigde enkele jaren geleden echter zelf achter de tralies te verdwijnen vanwege het moedwillig negeren van een gerechtelijk bevel. De rechter had eerder bepaald dat Arpaio en zijn agenten moesten stoppen met het willekeurig aanhouden en vastzetten van mensen op verdenking van illegaliteit. De sheriff legde dat bevel naast zich neer. 

President Donald Trump greep eind augustus 2017 in en verleende Arpaio gratie.

REUTERS5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Het negeren van een rechterlijk bevel is de facto belemmeren van de rechtsgang. De kerntaak van een sheriff is net het doen naleven van de wet en bij uitbreiding de rechtsgang. Arpaio zou dus eigenlijk moeten uitgesloten worden van deelname aan de verkiezing.

 • Guido Pintens

  Peter, in de USA hangt er heel dikwijls een bekentenis vast aan een veroordeling ... kwestie van een lichtere straf te kunnen krijgen, en niet het risico te lopen op een véél zwaardere straf

 • Peter Borft

  @ Jan aan een gratie zit een veroordeling vast geen bekentenis,

 • Peter Berg

  87 jaar en terug sheriff worden ? Achtervolgingen te voet gaan wel wat langer duren vrees ik..

 • Jan Dirckx

  Als je gratie wordt verleend, dan hangt daar ook een schuldbekentenis aan vast. Hoe kan iemand met een strafblad gewoon terug sheriff worden?