Omstreden Duitse kardinaal Meisner overleden

Joachim Meisner
ap Joachim Meisner
De voormalige aartsbisschop van Keulen, kardinaal Joachim Meisner, is woensdag overleden tijdens zijn vakantie in een Duits Kuuroord. Hij was 83 jaar.

De kardinaal stond bekend als een conservatief persoon en was in Duitsland maar ook daarbuiten zeer omstreden. Zijn vergelijking van abortussen met de Holocaust deed heel wat stof opwaaien. Hij bestempelde ook ooit kunst zonder religieus doel tot 'entartet', een verwijzing naar de naziterm voor ontaarde kunst.

Gedwongen met pensioen

Eind 1988 werd Meisner tot aartsbisschop van Keulen benoemd. Dat gebeurde na een tumultueuze stemming waarbij het kapittel aanvankelijk geen overeenstemming kon bereiken.

Paus Johannes Paulus II veranderde eigenhandig de regels waardoor dit uiteindelijk toch lukte. Met die paus en zijn navolger Benedictus XVI stond Meisner op zeer goede voet omdat ze op dezelfde conservatieve lijn zaten. Meisner eiste o.a van zijn ondergeschikten absolute gehoorzaamheid en werd door insiders omschreven als een zeer autoritair persoon.

De huidige paus Franciscus verleende Meisner op eigen verzoek in 2014, toen hij tachtig jaar oud werd, het emeritaat. Sindsdien leidde hij een teruggetrokken bestaan in de stad Keulen. Zijn opvolger als aartsbisschop in Keulen, Rainer Maria Woelki, heeft gebroken met het conservatisme van Meisner.