Omstreden Confederatie-embleem verdwijnt uit vlag Mississippi

De staatsvlag van Mississippi met het Confederatie-embleem in de hoek.
AFP De staatsvlag van Mississippi met het Confederatie-embleem in de hoek.
De Senaat en het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat Mississippi hebben zondag lokale tijd ingestemd met het schrappen van het Confederatie-embleem in de staatsvlag. Een dag eerder had het Congres van de staat al met een vereiste tweederdemeerderheid besloten het wetsvoorstel in te dienen.

De Democratische senator John Horhn zei dat het veranderen van de vlag de gevolgen van het racistische verleden van het land niet oplost. "Het is echter een grote stap in de reis die we maken om de door God gegeven menselijkheid en eigenwaarde van iedereen te erkennen."

Er wordt een negenkoppige commissie opgericht die een nieuwe vlag gaat ontwerpen.

Laatste staatsvlag met Confederatie-embleem

Mississippi is de laatste staat in het land waarvan de vlag het Confederatie-embleem heeft: de staatsvlag heeft rode, witte en blauwe strepen met het strijdembleem van de Confederatie in de hoek. Het embleem werd in 1894 voor het eerst opgenomen. In 2001 werd er al eens een referendum gehouden over de vlag, maar toen bleek een grote meerderheid nog voor het behoud ervan.

De Confederatie bestond uit zuidelijke staten die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 tot 1865 tegen het noorden vochten. De Confederatie was tegen het afschaffen van de slavernij, aangezien de economieën van de zuidelijke staten grotendeels afhankelijk waren van slavenarbeid.