Omstreden blanke activiste: "Ik identificeer me als zwart"

Rachel Dolezal
AP Rachel Dolezal
Rachel Dolezal, de Amerikaanse vrouw die deze week is afgetreden als "zwarte" activiste nadat bleek dat ze eigenlijk blank is, heeft dinsdag voor het eerst uitleg verschaft. "Al sinds ik klein ben identificeer ik me als zwart", verklaarde de lokale militante van de anti-racismeorganisatie NAACP op de nationale televisie.

De 37-jarige vrouw heeft de trekken van een kleurling, ze heeft een lichtbruine huid en kroeshaar. Maar afgelopen week lieten haar ouders op televisie foto's zien van de jonge Rachel: een blank meisje met blonde haren. Maandag nam Dolezal ontslag bij de NAACP.

In een interview met NBC zegt ze zich al haar hele leven als zwart te identificeren. "Het begon toen ik vijf jaar was. Ik tekende mezelf met bruin krijt, en tekende donker krullend haar".

Met moeite gaf ze toe het blanke meisje op de foto te zijn. Ze sprak over haarzelf in de derde persoon, "die door anderen als blank wordt gezien". Op de vraag waarom ze al die jaren volgehouden heeft zwarte roots te hebben, gaf ze geen antwoord. De vrouw heeft jaren geleden gebroken met haar ouders.

REUTERS