Ombudsvrouw vernietigend over aanstelling EU-topambtenaar Selmayr: "Uitzonderlijk vreemd dat niemand benoeming in vraag stelde"

Martin Selmayr (achteraan) achter Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
AFP Martin Selmayr (achteraan) achter Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
De Europese Commissie heeft fouten gemaakt in de benoeming van de nieuwe Europese topambtenaar Martin Selmayr. Dat besluit de EU-Ombudsman in haar eindrapport. De Commissie ondernam "stappen om het benoemingsproces normaal te laten lijken" en riskeerde zo "het vertrouwen van het publiek te verliezen". "Het is uitzonderlijk vreemd dat geen enkele Commissaris de procedure in vraag heeft gesteld", zegt Emily O'Reilly.

De Duitser Martin Selmayr was sinds 2014 de kabinetschef van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, tot hij in februari plots in twee pijlsnelle etappes benoemd werd tot de nieuwe secretaris-generaal van de Commissie, de hoogste Europese ambtenaar. Enkel als directeur-generaal of adjunct-directeur-generaal kun je doorschuiven naar de post van secretaris-generaal. Die rang had Selmayr niet, maar hij solliciteerde eind januari voor de post van adjunct-secretaris-generaal. Dat duurt normaal gezien maanden, maar de 47-jarige Duitse jurist werd in twee weken officieel benoemd tijdens de vergadering van Eurocommissarissen op 21 februari. Meteen daarna meldde de zittende secretaris-generaal dat hij met pensioen zou gaan, waarna Selmayr enkele minuten later plots secretaris-generaal.

Critici vermoeden dat Juncker hem het postje nog snel toeschoof vooraleer zijn ambtstermijn als Commissievoorzitter volgend jaar afloopt, en dat het dus al veel langer bekend was dat Italianer met pensioen zou gaan. Juncker en de Commissie blijven erbij dat alle regels gevolgd zijn bij de benoeming.

Vier voorbeelden van wanbeheer

De Europese Ombudsman trok de zaak in mei naar zich toe. Ze vroeg Juncker en de Commissie een antwoord te geven op zeven vragen over de omstreden benoeming, en alle documenten en wettelijke adviezen over de promotie van Selmayr over te dragen. Daaruit besluit ze nu dat er wel degelijk regels met de voeten zijn getreden. O'Reilly vond "vier voorbeelden van wanbeheer" in de benoeming van de nieuwe secretaris-generaal, "waarbij de Commissie de regels - letterlijk of in de geest - niet correct heeft gevolgd", klinkt het in het rapport dat dinsdag is gepubliceerd.

Zo creëerde de Commissie een "kunstmatig gevoel van dringendheid" om die post in te vullen, om zo te verantwoorden dat er geen vacature is opengesteld. Concreet vermoedt de Ombudsman dat de Commissie en Selmayr al langer wisten van het pensioen van Italianer, maar het pas op het allerlaatste moment bekendmaakten zodat er snel een vervanger moest worden gezocht. De selectieprocedure om de post van vice-secretaris-generaal in te vullen was dan weer een dekmantel om Selmayr snel op de stoel van secretaris-generaal te krijgen. Bovendien heeft de Commissie niet de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om belangenvermenging in de benoemingsprocedure te vermijden, vindt de Ombudsman. De bezorgdheden van veel Europarlementsleden waren dus terecht, meent O'Reilly, maar de Commissie reageerde "defensief, ontwijkend en soms zelfs ronduit agressief".

"Vertrouwen van publiek in gevaar gebracht"

"De Commissie heeft stappen ondernomen om de procedure normaal te laten lijken, maar bracht zo het vertrouwen van het publiek in de Europese standaarden in gevaar. Het College van Commissarissen is verantwoordelijk voor het wanbeheer", is O'Reilly duidelijk. Het is uitzonderlijk vreemd dat geen enkele Commissaris de benoeming in vraag heeft gesteld."

De Ombudsman vraagt nu dat de Commissie een speciale benoemingsprocedure ontwikkelt voor de secretaris-generaal. Zo moet het vooraf worden aangekondigd dat de job vacant is, met een mededeling tijdens het wekelijkse College van Commissarissen, en moeten externe experten hun advies geven vooraleer de Commissie een nieuwe topambtenaar benoemt. O'Reilly benadrukt in haar rapport tot slot dat de beschuldigingen niets zeggen over de bekwaamheid van Selmayr, die "een competente EU-ambtenaar is en zich loyaal opstelt tegenover de Europese Unie."

Andere lezing

Die laatste vaststelling kan uiteraard op instemming rekenen bij de Commissie. De woordvoerder van de instelling onderstreepte ook dat de Ombudsman in haar rapport de wettelijkheid van de benoemingsprocedure niet betwist. De Commissie heeft volgens de zegsman wel een andere lezing van de vier aantijgingen van wanbeheer, zoals die over mogelijke belangenvermenging. De Commissie, die al 11.000 bladzijden met informatie aanleverde voor het onderzoek, zal daarover opnieuw in contact treden met de Ombudsman.

Niettemin toont de Commissie zich bereid om te bekijken "hoe de toepassing van de huidige regels en procedures verbeterd kan worden in de toekomst en op dezelfde manier toegepast kan worden op alle instellingen". Daarover organiseert bevoegd eurocommissaris Günther Oettinger op 25 september een rondetafelconferentie met de andere Europese instellingen. 
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Een en al corruptie inde EU. Het is een stinkende, rottende vis.

 • Arie Verwimp

  Stem al meer dan 10 jaar niet meer voor europa..na de maffia de grootste criminele organisatie die enkel de belangen van de grootbanken diend

 • Rigobert Deleu

  Frau Merkel zal haar zegje hebben gedaan en gezien corruptie , financieel gesjoemel en vriendjespolitiek de norm zijn in het Europees parlement , is alles ginder mogelijk en wij betalen voor die nutteloze en dure show .

 • Daniel Wouters

  Ja,en wat hebben wij met z'n allen hier aan gedaan,niets,de burger ondergaat dit allemaal,hij reageerde niet of nauwelijks,hij krijgt dus wat hij verdiend!

 • Hans Hoppe

  Eu en gesjoemel ? Daar kijkt toch echt niemand meer van op. Geknoei en Eu zijn zo synoniem van elkaar dat zelfs de pers het als normaal beschouwt. Schande. Wij moeten zo snel mogelijk van deze sjoemel-instelling af. Een Exit van België uit deze graai-waanzin is de enige weg.