Ombudsman wil geen kinderen meer op Amsterdamse Wallen

De Wallen in Amsterdam.
anp De Wallen in Amsterdam.
Er zou een leeftijdsgrens ingevoerd moeten worden voor bezoekers van de Amsterdamse Wallen. Die aanbeveling doet ombudsman Arre Zuurmond van de gemeente Amsterdam in een rapport over de overlast in het gebied.

Zuurmond sliep vier maanden lang vijf nachten per week in de rosse buurt. “Tijdens de vele rondes viel op dat er ook in de late avonduren nog veel toeristen en dagjesmensen met jonge kinderen over de Wallen lopen”, schrijft hij. “Sommige sekswerkers ervaren overlast van groepen toeristen die foto’s en filmpjes maken, zich misdragen, voor de ramen hangen, wel kijken maar geen geld in het laatje brengen.” De ombudsman noemt geen concrete minimumleeftijd voor bezoekers van de Wallen. 

Urban jungle

De ombudsman concludeerde tijdens zijn verblijf dat de klachten van de bewoners van de Wallen veelal terecht zijn, maar nauwelijks gehoord worden. Hij stelt dat het centrum ‘s nachts in een soort wetteloze ‘urban jungle’ transformeert. In zijn rapport draagt Zuurmond mogelijke oplossingen aan om bijvoorbeeld de drukte, overlast, vervuiling en criminaliteit tegen te gaan. 

Eén daarvan is dus de leeftijdsgrens. De ombudsman wijst ook op de mogelijkheid om via het aandeelhouderschap in Schiphol het aantal goedkope vluchten te beperken. Eten en drinken in bepaalde gebieden verbieden kan ook een bijdrage leveren, denkt Zuurmond.

Drukte op de Wallen in Amsterdam.
ANP Drukte op de Wallen in Amsterdam.

GPS-technologie

Zuurmond noemt verder het toezicht op taxi’s, dat door gebruik van GPS-technologie kan worden verbeterd. Ook om geluidsoverlast op te sporen kan technologie uitkomst bieden. “Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van permanente geluidsmeting-infrastructuren.” Klanten zouden bij sekswerkers moeten kunnen pinnen, zodat de aanwezigheid van contant geld in de rosse buurt wordt beperkt.

Volgens de ombudsman is ook simpelweg extra capaciteit nodig, niet alleen bij de politie, maar ook bij de afdelingen die vergunningen verlenen. Overheden moeten verder veel meer samen optrekken.

Volgens Zuurmond móet er iets gebeuren. Want nu wordt Amsterdam “zodanig overmatig geëxploiteerd dat de bewoners en bewonderaars van de stad het nakijken hebben, tenzij de stad een aantal fundamentele discussies voert, keuzes maakt en die ook daadkrachtig implementeert, om het tij te keren.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • romy verhove

  Wat een zever alweer dit is de realiteit !Amsterdam is a free zone!

 • louis van hoeylandt

  "Klanten zouden bij sekswerkers moeten kunnen pinnen",hoe dom kan je zijn zulke uitspraak te doen , eerst en vooral geen enkel scheefpoeper wil met kaart betalen wie wil dat op zijn bankafschrift zien .;zeker moeder de vrouw niet .....en de pooiers zullen lachen als hun inkomsten gecontroleerd kunnen worden ...

 • Robert Tijsmans

  Inderdaad, nomen est omen.

 • Ludo Wouters

  Die gast heeft zijn naam niet gestolen.