Ombudsman: "Europese Commissie niet transparant genoeg over tabakslobby"

De Europese ombudsman Emily O'Reilly.
EPA De Europese ombudsman Emily O'Reilly.
De Europese Commissie moet transparanter zijn over haar ontmoetingen met lobbyisten van de tabaksindustrie. Dat zegt Emily O'Reilly, de Europese ombudsman. "Als er geen vragen worden gesteld, blijven die ontmoetingen geheim", hekelt ze.

O'Reilly opende een onderzoek na een klacht van Corporate Europe Observatory (CEO), een ngo die strijdt voor meer transparantie in de Europese instellingen. De communicatie van de Commissie over haar vergaderingen met vertegenwoordigers van de tabakssector is "inadequaat, onbetrouwbaar en onbevredigend", zegt ze. In de meeste gevallen communiceert de Commissie alleen maar over die ontmoetingen als leden van het Europees Parlement vragen stellen of op zoek zijn naar bepaalde documenten.

Tegen richtlijnen van WHO
Sommige ontmoetingen met advocaten van de sector werden door de Commissie bovendien niet als lobbymeetings aanzien. Ze gaat daarmee in tegen de transparantierichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die de Europese Unie mee ondertekend heeft. Het argument van de Commissie dat antwoorden op de vragen van parlementsleden tot voldoende transparantie leiden, veegt O'Reilly van tafel. "Dit betekent in de praktijk dat als er geen vragen worden gesteld, de ontmoetingen met tabakslobbyisten geheim blijven."

Online bekendmaken
Het onderzoek heeft vooral betrekking op de vorige Europese Commissie-Barroso, maar de aanbeveling van de ombudsman geldt uiteraard voor de Commissie van Jean-Claude Juncker. Die moet voortaan proactief alle ontmoetingen met lobbyisten van de tabaksindustrie en/of hun advocaten online bekendmaken. O'Reilly wil dat het publiek ook inzage krijgt in de verslagen van die vergaderingen.

"Gekonkel van dodelijke indrustrie"
Bij CEO reageert campagnedirecteur Olivier Hoedeman zeer tevreden. "Dit is een duidelijke overwinning in de strijd tegen het gekonkel van deze dodelijke industrie." Transparency International vraagt dat ook in andere domeinen volledige transparantie aan de dag wordt gelegd.

De contacten van de Commissie-Barroso met de tabaksindustrie leiden drie jaar geleden tot grote controverse, toen commissaris voor Volksgezondheid John Dalli moest opstappen in het kader van een vermeende poging tot omkoping.