Olmert wil opnieuw spreken met Syrië

UNKNOWN

De Israëlische premier Ehud Olmert is bereid de vredesonderhandelingen met Syrië te hervatten als dat land zijn steun aan Hezbollah in Libanon en militante Palestijnen staakt. Dat heeft het kantoor van Olmert maandag bekendgemaakt. Als Syrië zich losmaakt van de 'as van terreur', wil Israël de periode van acht jaar zwijgen doorbreken, aldus Olmert.

Nieuwe Amerikaanse president
De gesprekken kunnen beginnen als de nieuwe Amerikaanse president -wie dat ook moge worden- geïnstalleerd is, en een vredesakkoord zou eind volgend jaar al mogelijk kunnen zijn, zei Alon Liel maandag. Liel is het hoofd van de Vredesbeweging Israël-Syrië en de belangrijkste lobbyist voor de dialoog. Na te hebben gepolst bij John McCain, Barack Obama en Hillary Clinton, de grootste kanshebbers om president George Bush op te volgen, zei Liel ervan overtuigd te zijn dat goede betrekkingen met Syrië mogelijk zijn. De Verenigde Staten noch Syrië hebben gereageerd op de uitspraken.

Slechte betrekkingen
De betrekkingen tussen de VS en Syrië zijn ronduit slecht sinds 2005, toen de Libanese ex-premier Rafik Hariri werd vermoord, volgens velen in opdracht van Damascus. De VS riep zijn ambassadeur terug en begon een diplomatieke boycot. Ook werd Syrië ervan beschuldigd terrorisme te steunen en de Amerikanen in Irak tegen te werken.

Vredesonderhandelingen opgeschort
Israël en Syrië schortten hun vredesonderhandelingen in 2000 op. Op dat moment had Israël aangeboden zich terug te trekken van de Golanhoogvlakte, maar Syrië wilde dat Israël verder opschoof, naar de oostoever van het Meer van Galilea. Sindsdien hebben beide landen gezegd bereid te zijn om te praten, maar daar is nooit iets van gekomen. Volgens lobbyist Liel wil Syrië dat de Amerikanen bij de onderhandelingen worden betrokken, maar is Washington daartoe vooralsnog niet bereid gebleken. (novum/vsv)

UNKNOWN