Olmert doet laatste inspanning voor vrijlating soldaat

Gilad Schalit.
UNKNOWN Gilad Schalit.

Kort voor het einde van zijn ambtstermijn onderneemt de Israëlische premier Ehud Olmert nog een laatste inspanning voor de vrijlating van de ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Schalit. Israëlische media berichtten vandaag dat in Cairo twee gezanten van Olmert (Kadima) daartoe tot vanavond intensieve onderhandelingen onder Egyptische bemiddeling zullen voeren. De chef van de binnenlandse geheime dienst, Juval Diskin, en gezant Ofer Dekel willen zich naar verluidt tot de laatste minuut inspannen om het eens te geraken over een gevangenenruil met de Palestijnse beweging Hamas.

Wapenstilstand
Morgen is een speciale zitting van de Israëlische regering gepland waarbij over een mogelijk akkoord zal worden beraadslaagd. Schalit werd in juni 2006 door militante Palestijnen onder Hamas-bevel in de Gazastrook ontvoerd. Zijn ouders hebben een week geleden uit protest hun tenten opgeslagen voor de woning van Olmert.

Hamas verlangt de vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen in het kader van een ruilhandel. Israël van zijn kant heeft de vrijlating van Schalit als een deel van de wapenstilstand met de Palestijnse organisaties in de Gazastrook vooropgesteld. Eerder zal Israël ook de grensovergangen in het Palestijns gebied voor een beperkt goederenverkeer niet openen.

Vrijlating gevangenen
De waarnemende Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Magali Wahaba (Kadima) zei volgens de Israëlische radio vandaag dat Hamas met de toekomstige regering van de rechtse Likoed-voorzitter Benjamin Netanyahu niet meer dezelfde kans zal krijgen. De regering van Olmert is voor een vrijlating van Schalit "zeer ver gegaan". Er wordt rekening mee gehouden dat Netanyahu in de komende dagen een rechtse regering zal vormen.

Volgens Israëlische mediaberichten hebben Israël en Hamas al een akkoord bereikt over de vrij te laten gevangenen. Onenigheid rest er enkel nog over de eis van Israël dat enkele tientallen gevangenen die bij de planning of de uitvoering van aanslagen betrokken waren, niet naar de Palestijnse gebieden mogen terugkeren, maar naar elders moeten vertrekken. Hamas heeft dat tot nog toe afgewezen. (dpa/afp/ka)