Olietapijt voor Franse westkust na schipbreuk containerschip

De Grande America maakt slagzij in de Golf van Biskaje voor de Franse westkust.
AFP De Grande America maakt slagzij in de Golf van Biskaje voor de Franse westkust.
Na de schipbreuk van containerschip Grande America voor de Franse Atlantische kust is een kilometerslang olietapijt ontstaan. Dat zegt de verantwoordelijke zeeprefectuur in Brest. Een speciaal schip voor de bestrijding van zeeverontreiniging wordt deze ochtend verwacht, aldus de bevoegde maritieme prefectuur in Brest. Ook het Europese Agentschap voor de Maritieme Veiligheid wordt ingeschakeld.

De olievlek is ongeveer tien kilometer lang en één kilometer breed, zegt de prefectuur. Er is veel beweging in het water: golven reiken tot zes meter hoogte. 

Volgens de Franse minister van Milieu François de Rugy zou de olie zondag of maandag al de kust bereiken. Hij sprak van moeilijke weersomstandigheden. Momenteel raast er in de Golf van Biskaje een krachtige westenwind. Een vliegtuig moet observeren waar het olietapijt naartoe drijft.

De Grande America, die uit het Duitse Hamburg komt en onder de Italiaanse vlag vaart, vatte dinsdag vuur ongeveer 330 kilometer voor de Franse kust in de Golf van Biskaje. Het schip heeft gevaarlijke goederen aan boord. 

lees verder onder de foto:

De Grande America maakt slagzij in de Golf van Biskaje voor de Franse westkust.
EPA De Grande America maakt slagzij in de Golf van Biskaje voor de Franse westkust.

Gevaarlijke lading

De inhoud van 45 containers wordt beschouwd als gevaarlijk, deelde de maritieme prefectuur eerder mee. Ook heeft de Grande America ongeveer 2.200 ton ruwe olie aan boord, zegt nieuwszender France Info. 

Het 214 meter lange schip, dat ook ongeveer 2.000 voertuigen transporteert, maakte recent zwaar slagzij. Milieuminister François de Rugy waarschuwde al na het ongeluk voor mogelijke olievervuiling. 

De prefectuur zegt dat er 27 opvarenden waren aan boord van het schip. Zij zijn door het Britse marineschip HMS Argyll gered. Het schip was op weg naar Casablanca in Marokko.

De Grande America maakt slagzij in de Golf van Biskaje voor de Franse westkust.
AFP De Grande America maakt slagzij in de Golf van Biskaje voor de Franse westkust.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Freddy Acx

    Aan Annuna en klimaatspijbelaars ,als jullie het echt menen met het klimaat ,dan allen zo vlug mogelijk naar die stranden om al de zeevogels te redden en al die smurrie op te ruimen, denk niet dat er veel vol zal komen kijken, Freddy Acx,