Olieprijzen komen op adem na koersstijging door drone-aanval in Saudi-Arabië

Onder meer het olieveld van Abqaiq in het noordoosten van Saudi-Arabië, van de grootste olieraffinaderij ter wereld, raakte zwaar beschadigd.
REUTERS Onder meer het olieveld van Abqaiq in het noordoosten van Saudi-Arabië, van de grootste olieraffinaderij ter wereld, raakte zwaar beschadigd.
De olieprijzen moesten vandaag even bekomen van de enorme koersstijging van gisteren. De aanval op twee belangrijke olie-installaties in Saudi-Arabië, waarmee zo'n 5 procent van de wereldwijde olieproductie werd stilgelegd, leidde maandag tot de grootste koersstijging van de olieprijzen in de geschiedenis.

Vandaag gingen de olieprijzen iets onder het niveau van maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte omstreeks 06.30 uur met 1,4 procent tot 62,01 dollar per vat. Brent-olie van de Noordzee daalde 1,1 procent tot 68,28 dollar per vat. Maandag, bij het sluiten van de Amerikaanse handel, stonden er nog winsten van respectievelijk 12,9 procent en 13 procent op de borden.

Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door meerdere drones getroffen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van Saudi-Arabië, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Oliegigant Saudi Aramco verwacht dat het weken tot maanden zal duren voordat het grootste deel van de productieproblemen is opgelost.

Oliereserves

De onderneming start oude, inactieve velden weer op om een deel van de verloren productie op te vangen. Ook worden reserves aangesproken. Eerder gaf de Amerikaanse president Donald Trump ook al aan dat de Verenigde Staten zijn reserves kan inzetten om capaciteitsproblemen op de oliemarkt op te vangen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pol van de velde

  Venezuela zit op een olieveld dat vergelijkbaar is met SA, waarom daar geen olie halen dan kunnen de mensen terug eten kopen.

 • ann Van Damme

  Altijd weer die paniek...

 • Natacha Verpoort

  Gustaaf: Dit zijn de regeringen die dit invoeren om hun onkunde te dekken!

 • Jos Vandenbergh

  Deze prijsverhoging is pure manipulatie van Wall street niks meer. Er is nog een reserve van 95% over,maar natuurlijk als Amerika(dat stoeft dat zijzelf genoeg hebben voor hun eigen verbruik ) de politieke ban legt op aankoop van vb 3 grote olieleveranciers als ,Iran,Venezuela, Syrie etc dan krijg je zeker verhogingen.

 • Dirky Swinnen

  Winter komt er aan, dus de prijzen naar omhoog is gewoon piraterij bestelen van de bevolking.