Olieprijzen de hoogte in na aankondiging VS over stopzetting Iraanse olie-export

AP
De olieprijzen schieten de hoogte in na de aankondiging van de Amerikaanse regering dat vrijstellingen voor acht landen om Iraanse olie aan te kopen zonder sancties te riskeren, niet worden verlengd.

Een vat Amerikaanse olie noteerde tussentijds ruim 2 procent hoger op 65,49 dollar. Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, steeg voor de Amerikaanse aankondiging bijna 3 procent in prijs en werd verhandeld voor 74,02 dollar per vat. Dat is het hoogste peil sinds begin november vorig jaar.

Het Witte Huis kondigde vandaag aan dat China, Griekenland, India, Italië, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en Turkije vanaf 2 mei geen vrijstellingen meer krijgen om zonder Amerikaanse sancties Iraanse olie aan te kopen. De VS willen zo de volledige olie-uitvoer van Iran stopzetten, en zo de belangrijkste inkomstenbron van de Iraanse overheid droogleggen.

“Deze beslissing moet de uitvoer van olie naar Iran naar nul terugbrengen en zo de belangrijkste inkomstenbron van het regime droogleggen”, aldus Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders maandag in een mededeling.

De beslissing om de vrijstellingen niet te verlengen, geldt als een overwinning voor nationale veiligheidsadviseur John Bolton en zijn bondgenoten, die gesteld had dat de Amerikaanse beloften om streng op te treden tegen Iran teniet worden gedaan door de vrijstellingen. Bolton staat bekend voor zijn zeer harde kijk op Iran. Zo raakte eerder bekend dat hij mogelijkheden had onderzocht om militaire acties tegen Iran te ondernemen.

“Illegaal”

Volgens de Iraanse regering is het verstrengen van de Amerikaanse sancties rond de invoer van Iraanse olie is illegaal. “Omdat de sancties zelf illegaal zijn, heeft Iran nooit waarde of geloofwaardigheid gehecht aan de vrijstellingen voor die sancties”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. Iran voert met alle betrokken partijen gesprekken over de Amerikaanse beslissing en zal binnenkort communiceren over welke conclusies het land daaruit trekt.

Iran heeft er al verschillende keren mee gedreigd uit het nucleair akkoord van 2015 te stappen als de Amerikaanse sancties tegen de olie-export worden verstrengd. De Amerikaanse president Donald Trump trok zich in 2018 terug uit dat akkoord, waarna hij opnieuw sancties oplegde tegen Iran. De andere ondertekenaars van het akkoord hebben zich echter geëngageerd om het akkoord te blijven naleven. Daarin is onder meer de opheffing van de sancties tegen Iran opgenomen indien het land zijn nucleair programma stopzet.

Verdeelde meningen

Israëlische premier Benjamin Netanyahu laat weten zeer tevreden te zijn met de Amerikaanse beslissing.

Saudi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, belooft dan weer stabiliteit op globale oliemarkten. “Het koninkrijk herbevestigt zijn strikt beleid om stabiliteit te voorzien in de markten en te verzekeren dat ze niet uit evenwicht geraken”, aldus minister van Energie Khaled al-Falih volgens staatspersagentschap SPA. “Het koninkrijk zal samen met andere olieproducenten de inspanningen coördineren om te verzekeren dat er voldoende olie beschikbaar is voor de consumenten.”

Turkije heeft ondertussen de sancties van de VS veroordeeld. “We accepteren geen unilaterale sancties en beperkingen op de manier waarop wij de relaties met onze buurlanden regelen”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Volgens de minister zal de beslissing niet zorgen voor vrede en stabiliteit in de regio.

Irak liet dan weer weten bereid te zijn per dag 250.000 extra vaten olie uit te voeren indien er tekorten zouden optreden op de internationale markten. Saudi-Arabië verklaarde eerder ook al zich te zullen inspannen om de markten te stabiliseren.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kaveh Ahangar

  Wat een wereld leven we, een land mag zo beslissen wat of hoe een andere land mag leven. Israël doet wat ze willen in Palestina maar zij gaan nooit sancties tegen krijgen of enige embargo, antwoord weten we allen waarom. Saudi Arabië mag zo maar journalisten vermoorden in hun ambassade en dat is ook geen enkel probleem. Iran heeft een overeenkomst getekend en respecteert die maar ja als Israël en SA het niet leuk vinden moet het dan anders worden en meer sancties opgelegd op Iran.

 • raf peeters

  Toen een vat twee jaar terug 110€ stond waren de prijzen aan de pomp lager dan vandaag,ze moeten rekeningrijden niet invoeren ,betalen we nu al met prijzen boven de 1.60€(Belgie)

 • Benny Deridder

  Dat zal de Vlaming niet beletten van zijn autoverslaving af te kicken.

 • Frans Peeters

  Overal waar olie een belang betekend is Trump met sancties

 • Ronny Vansteelandt

  Moesten ze hier geen 200 procent taks op een liter naft heffen was het nog niet zo erg.