Olieprijs stijgt na drone-aanval op Saoedische olie-installaties

De coalitie van de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië verspreidde vorig jaar deze foto van een buitgemaakte drone. Deze was volgens hen ingezet door de Houthi-rebellen in de oorlog in Jemen. Foto uit uit 2018.
AFP De coalitie van de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië verspreidde vorig jaar deze foto van een buitgemaakte drone. Deze was volgens hen ingezet door de Houthi-rebellen in de oorlog in Jemen. Foto uit uit 2018.
De prijs van ruwe olie is de hoogte ingegaan, nadat Saoedi-Arabië aangekondigd had dat er drone-aanvallen hebben plaatsgevonden op olie-installaties op haar grondgebied. De spanningen in het Midden-Oosten lopen op: twee dagen geleden waren er al berichten over sabotage van Saoedische olietankers.

De drones met explosieven aan boord vielen twee installaties van het staatsoliebedrijf Aramco aan. Het bedrijf moest de pijpleiding die olie van het oosten van het land naar de Rode Zee brengt, tijdelijk stilleggen. Maar volgens de overheid is er slechts een beperkte impact. Aramco is de schade aan het opmeten en werkt aan het herstel, klinkt het. “De export van olie verloopt normaal”, verklaarde de Saoedische minister van Energie, Khalid Al-Falih. De aanval zou het werk zijn van Houthi-rebellen, die in de oorlog in Jemen de steun krijgen van Iran.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie (WTI), voor levering in juni, steeg dinsdag met 58 dollarcent tot 61,62 dollar per vat. Brent-olie voor levering in juli werd zelfs 1,3 procent duurder, tot 71,17 dollar per vat.

De Saudische minister van Energie Khalid al-Falih veroordeelt de aanval. In zijn mededeling, verspreid door het officiële Saudische persagentschap, zegt Falih dat twee oliepompstations deze ochtend werden aangevallen door “met explosieven geladen drones”.


Eerder berichtte de door Jemenitische rebellen gecontroleerde televisiezender al-Massirah over een “grote militaire operatie” op Saudische doeleinden. Volgens de zender werden daarbij zeven drones ingezet tegen “vitale” Saudische installaties.

Sinds 2015 is Saudi-Arabië militair betrokken bij het conflict in Jemen, waar het de regeringstroepen steunt in hun strijd tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. “Ons volk heeft geen andere keuze dan zich met alle kracht te verdedigen”, voegde Mohammed Abdelsalam, de woordvoerder van Houthi-rebellen, toe op Twitter.

Zondag werden er mysterieuze “sabotagedaden” uitgevoerd op vier schepen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder twee Saudische olietankers.

Een olie-installatie in Khurais, op zo’n 160 km van de Saudische hoofdstad Riyadh. (archieffoto)
EPA Een olie-installatie in Khurais, op zo’n 160 km van de Saudische hoofdstad Riyadh. (archieffoto)
De twee aangevallen olie-installaties.
Google Maps De twee aangevallen olie-installaties.
De Saudische minister van Energie Khalid al-Falih.
EPA De Saudische minister van Energie Khalid al-Falih.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Neyt

  Ik vraag mij af hoe het komt dat dit zo lang geduurd heeft,Saudi A. heeft het geweld in jemen gestart,en dan te weten dat het twee buurlanden zijn,Jemen had daar al veel langer mee moeten beginnen,maar men wacht op goedkeuring van Iran blijkbaar.

 • raf janssens

  Dachten de Saoedi nu echt dat ze geen koekje van eigen deeg zouden terugkrijgen na hun jarenlange misdaden tegen de mensheid in Jemen en de rest van de wereld?

 • Wim Verjoosen

  Ik kan de Houthis goed begrijpen. Het wordt tijd dat de arrogantie en het geweld van de Saudi’s stoppen! Wat hebben zij trouwens in Jemen verloren?

 • Jo Bosman

  Saudi-Arabië heeft niks te zoeken in Jemen. Ze bombarderen daar de boel kapot en verschieten dat de slachtoffers terug slaan..

 • Rudi Goossens

  Saoedi-Arabië is zelf het grootste gangsterland dat er bestaat....