Oliekartel OPEC kan nog extra ingrepen overwegen om markt in balans te brengen

Minister van Energie Suhail Al-Mazrouei van OPEC-lid Verenigde Arabische Emiraten
AFP Minister van Energie Suhail Al-Mazrouei van OPEC-lid Verenigde Arabische Emiraten
Oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproducenten zullen hardere maatregelen overwegen als de productieverlaging van eerder deze maand niet voldoende is om de markt weer in balans te brengen. Dat zei minister van Energie Suhail Al-Mazrouei van OPEC-lid Verenigde Arabische Emiraten vandaag.

Eerder deze maand besloten de olielanden in Wenen om de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag in te perken. De ingreep was bedoeld om de harde daling van de olieprijzen een halt toe te roepen. Maar dat lijkt nog niet echt te lukken. De olieprijzen kelderden afgelopen week flink.
Inmiddels wordt er voor een vat Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, minder dan 54 dollar neergeteld. Amerikaanse olie wordt voor minder dan 46 dollar verhandeld. Begin oktober bereikte de olieprijzen nog het hoogste niveau in vier jaar. Voor Brent lag de piek toen op dik 86 dollar per vat.

Er leven al enige tijd twijfels of de productieverlaging van de OPEC en zijn bondgenoten wel voldoende zal zijn om het overaanbod op de markt terug te dringen. De Amerikaanse olieproductie zit de laatste tijd juist in de lift. De Verenigde Staten zijn niet aangesloten bij de OPEC, die vooral wordt gedomineerd door Saoedi-Arabië.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudy beernaert

  Onze dievenbende zal er wel voor zorgen dat alles duurder blijft.

 • Jeroen Dekop

  En de prijs aan de pomp stijgt.....(enkel door accijnzen !!)

 • Sander Clijsters

  Ik dacht dat prijsafspraken verboden was?

 • daan aerts

  En hier graaien ze gewoon verder de staat ook al staat de olieprijs zo laag

 • Peter Staelens

  @marc Saerens, dat is omdat de productieprijs 20% van de totaalprijs uitmaakt, het is enkel de 20% die schommelt.