Oliebedrijf krijgt fikse boete voor uitvoeren gevaarlijk afval

Oliebedrijf Trafigura heeft van de rechtbank in Amsterdam een boete van 1 miljoen euro opgelegd gekregen voor het uitvoeren van gevaarlijk scheepsafval naar Ivoorkust. Ook neemt de rechtbank het bedrijf kwalijk dat het afval in Amsterdam werd afgeleverd bij afvalverwerker APS zonder het schadelijke karakter ervan te vermelden. Het Openbaar Ministerie had een boete van 2 miljoen euro geëist.
 
Het strafproces over de verwikkelingen in Nederland rond het vermeende gifschip Probo Koala ging begin juni van start bij de rechtbank in Amsterdam. Onder andere oliebedrijf Trafigura, de Amsterdamse afvalverwerker APS, de kapitein van de Probo Koala en de gemeente Amsterdam stonden terecht voor onder meer het overtreden van milieuwetten in 2006.
 
Het door Trafigura ingehuurde schip de Probo Koala wilde volgens het Openbaar Ministerie (OM) in 2006 gevaarlijk scheepsafval afleveren in Amsterdam. Toen dat niet lukte, vertrok het schip naar Ivoorkust, waar een lokaal afvalbedrijf het afval dumpte. Tienduizenden mensen zouden als gevolg daarvan ziek zijn geworden en zestien mensen zouden zijn overleden.
 
De rechtszaak in Amsterdam gaat niet over de gebeurtenissen in Ivoorkust, maar over de betrokkenheid bij het omgaan met het afval. (belga/vsv)