Oleg Popov na kwarteeuw opnieuw in Rusland

De legendarische Russische clown, Oleg Popov.
AFP De legendarische Russische clown, Oleg Popov.
De wereldberoemde Rusische clown Oleg Popov is voor het eerst in 25 jaar nog eens teruggekeerd naar zijn thuisland. De 84-jarige clown, die in Duitsland woont, werd in Sotsji, aan de Zwarte Zee, geëerd voor zijn levenswerk. Dat was te zien op de Russische staatstelevisie.

"Ik ben hier ook om de kunst van het circus door te geven aan de nieuwe generatie", zo zei Popov aan het agentschap Tass. In het verleden kloeg hij meermaals dat zijn land hem "vergeten" was.

Popov, de clown met de rode aardappelneus en geruite pet met witte margriet, werd wereldberoemd met zijn acts als fakir, zwerver in het park, vliegende rat en stelend hondje.

Oleg Popov leerde op de Moskouse Circusacademie alle disciplines van het circusvak: van jongleren, acrobatie, trapeze en draadlopen tot ballet, mimiek, zang en muziek. Op 24-jarige leeftijd wist Popov dat hij clown wilde worden, toen hij als draadloper in het Circus van Saratov werkte en de gevierde clown Borovikov moest vervangen.

Popovs clownsfiguur is gebaseerd op een personage uit de oeroude Russische folklore dat ervan houdt mensen bij de neus te nemen.