Oklahoma wil gevangenen executeren met verstikkend gas

Illustratie: een glas stikstof. Bij grote hoeveelheden is stikstofgas dodelijk.
ANP Illustratie: een glas stikstof. Bij grote hoeveelheden is stikstofgas dodelijk.
Gouverneur Mary Fallin van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft groen licht gegeven voor het gebruik van stikstof bij executies. Dat heeft nieuwszender CNN vannacht bericht. Het verstikkende gas is in de VS voor zover bekend nooit eerder gebruikt bij executies.

Stikstof kan worden ingezet als het Amerikaanse Hooggerechtshof besluit dat het toedienen van dodelijke injecties ongrondwettig is. Die methode is in de VS zeer omstreden sinds moordenaar Clayton Lockett bij zijn terechtstelling bijna driekwartier deed over zijn doodstrijd.

Volgens de staat kan stikstof ook worden gebruikt als de middelen voor de dodelijke injectie niet meer beschikbaar zijn. Verder kan volgens een verklaring ook worden teruggegrepen op andere executiemethoden, zoals de elektrische stoel en het vuurpeloton.

Ter dood veroordeelden verliezen bij het gebruik van stikstof snel het bewustzijn. Daarna sterven ze door zuurstofgebrek, aldus de verklaring. Eerder stemde de senaat in Oklahoma al unaniem voor de executiemethode. Fallin heeft de wet gisteren ondertekend.