Oklahoma schort executies op tot 2016

THINKSTOCK
De Amerikaanse staat Oklahoma voert dit kalenderjaar geen doodstraffen meer uit. De staat kwam vandaag tot overeenstemming met drie gevangenen die op hun executie wachten. Aanleiding is de twijfel over het middel dat in de dodelijke injecties wordt gebruikt.

Een rechtbank oordeelde dat eerst grondig moet worden onderzocht of de staat zich houdt aan de federale voorschriften bij het gebruik van injecties. Richard Glossip, een van de mannen die op hun executie wachten, kreeg vorige maand enkele uren voor de uitvoering te horen dat zijn executie was uitgesteld door de gouverneur. Onderzoek had namelijk aangetoond dat er een verkeerde stof voor de injectie was geleverd.

Oklahoma had al eerder problemen met de doodstrafprocedure. In 2014 leed de ter dood veroordeelde moordenaar Clayton Lockett enorme pijn nadat hij was geïnjecteerd. Het duurde te lang voor hij stierf. Na dat incident werd het hele protocol voor de doodstraf onderzocht en herzien.

Richard Glossip kreeg vorige maand enkele uren voor de uitvoering te horen dat zijn executie was uitgesteld

Tekort aan kaliumchloride

Sinds 1982 gebruiken de Verenigde Staten dodelijke injecties als middel om doodstraffen te voltrekken. De methode wordt gezien als een humanere vorm van de doodstraf dan andere executiemanieren die zijn toegestaan in de VS, zoals elektrocutie, fusillade (het vuurpeloton), vergassing en ophanging.

Bij de injectie worden normaliter drie middelen gebruikt: het narcosemiddel natriumthiopental, de stof pancuroniumbromide die de spieren in het lichaam verlamt, inclusief de ademhalingsspieren en het middel kaliumchloride, dat het hart vergiftigt met de dood tot gevolg. Het laatste middel is echter moeilijk verkrijgbaar in de VS; daardoor worden er alternatieven bedacht als noodoplossing, die minder goed werken en de geëxecuteerden onnodig lang laat lijden.