Oklahoma daagt farmareus Johnson & Johnson voor rechter om opiatencrisis

Beeld uit de rechtszaal waar rechter Thad Balkman iedereen verwelkomt op de eerste dag van het proces tegen Johnson & Johnson en Teva Pharmaceutical Industries.
REUTERS Beeld uit de rechtszaal waar rechter Thad Balkman iedereen verwelkomt op de eerste dag van het proces tegen Johnson & Johnson en Teva Pharmaceutical Industries.
In de VS is voor het eerst een rechtszaak van een staat tegen een farmaceutisch bedrijf van start gegaan. De staat Oklahoma daagde farmareus Johnson & Johnson voor de rechter nadat duizenden mensen de afgelopen jaren omkwamen door een overdosis opiaten, zeer zware verslavende pijnstillers. 

Johnson & Johnson en dochteronderneming Janssen Pharmaceuticals, die een pil en pleister met opiaten produceert, hebben een gezondheidscrisis gecreëerd die aan meer dan 4.653 mensen in Oklahoma het leven heeft gekost van 2007 tot 2017. Dat stelt de procureur-generaal van Oklahoma, Mike Hunter.

Tijdens de openingsverklaringen zei Hunter dat Johnson & Johnson in de marketing van hun producten de gevaren negeerde die verbonden zijn aan een overmatig gebruik van opiaten en dat het bedrijf "de ergste door de mens veroorzaakte gezondheidscrisis in het land en de staat" heeft veroorzaakt.

“Cynische bedriegelijke hersenspoelingcampagne”

Het bedrijf startte "een cynische, bedrieglijke hersenspoelingcampagne van meerdere miljarden dollar om opioïde pijnstillers voor te stellen als een magisch geneesmiddel", klonk het nog.

Volgens de advocaten van Johnson & Johnson had de overheid toezicht over de geneesmiddelen en stonden er waarschuwingsboodschappen op de producten.

Schikking

In de Verenigde Staten zijn er bijna tweeduizend zaken aangespannen tegen farmaceutische bedrijven. Het is wel de eerste keer dat een groot farmaceutisch bedrijf door een staat voor de rechter wordt gesleept. Meestal wordt er een schikking getroffen. Oklahoma kwam eerder eerder al met het bedrijf Purdue Pharma tot een schikking voor 270 miljoen dollar in maart. Zondag schikte de staat nog met het Israëlische bedrijf Teva voor 85 miljoen dollar.

Uit cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat er dagelijks in de VS 46 mensen sterven aan een overdosis van voorgeschreven opiaten.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • paul snemmel

    zuiver US graaierij , je moet de dokters veroordelen zij schrijven voor , de US is als een grote mafiafamilie , die heeft geld en die gaan wij pluimen

  • Frank Slaets

    De staat als dader en rechter .. il faut Le faire. Dan moet je ook FDA aanpakken.