Officieel onderzoek ingesteld naar gijzeling Sydney

Getty
Er komt een officieel onderzoek naar de gijzeling in Sydney, maar ook naar de coördinatie tussen de verschillende overheidsagentschappen waardoor de dader - een Iraanse extremist - door de mazen van het net kon glippen. Dat kondigde de Australische eerste minister Tony Abbott aan.

De autoriteiten beloofden volledige transparantie over hoe het kwam dat de gijzelnemer, een man met een gewelddadig en extremistisch verleden, niet onder observatie stond toen hij 17 mensen gijzelde. Abbott onthulde nog dat de dader een wapenvergunning had en legaal de shotgun kon aanschaffen. Dat wapen had hij bij zich tijdens de gijzeling. De Australische eerste minister wou bevestigen noch ontkennen dat Teheran de man wou laten uitleveren vanwege fraude in Iran en gewaarschuwd zou hebben dat hij psychologische problemen had.

Het onderzoek moet ook nagaan hoe de man in 1996 Australië kon binnenkomen en als een politiek vluchteling uit Iran was aanvaard. Ook wordt onderzocht waarom hij van de 'watch list' van de Australische veiligheids- en inlichtingendienst ASIO werd gehaald. Hij kwam op die lijst terecht omdat hij haatmails had gestuurd naar de families van Australische soldaten die in Afghanistan waren omgekomen. Daarvoor kreeg hij een boete, maar dat hield hem niet tegen om op zijn website en op Facebook extreme islamitische opvattingen te plaatsen.

Het onderzoek moet ook duidelijk maken hoe de dader jarenlang van sociale bijstand kon leven, hoewel hij tegen vervolging aankeek voor aanranding en medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw. Ook het gerechtelijk systeem van New South Wales zal onder de loep gehouden worden, omdat het de dader met zijn geschiedenis van gewelddadige misdaad en extreme opvattingen borg toekende.

Tegen eind januari moet een en ander verduidelijkt zijn.