Officieel: Marokko voert legerplicht opnieuw in vanaf 1 oktober

Archiefbeeld - Koning Mohammed VI van Marokko.
ANP Archiefbeeld - Koning Mohammed VI van Marokko.
In Marokko zal de militaire dienstplicht officieel heringevoerd worden. Dat zou geleidelijk aan gebeuren vanaf 1 oktober dit jaar en gelden voor zowel mannen als vrouwen. Bedoeling is "de integratie van jongeren in het beroeps- en sociale leven" te verbeteren, zo luidt het in een communiqué van het Marokkaanse koninklijk paleis.

Marokkaanse koning Mohammed VI sprak zijn bevolking gisteren toe naar aanleiding van de 65ste verjaardag van de ’Dag van de Revolutie van de Koning en het Volk’. Tijdens zijn toespraak repte hij - tegen de verwachtingen in - met geen woord over de herinvoering van de dienstplicht, maar praatte hij vooral over de massale werkloosheid bij de jongere Marokkaanse generatie. Hij beloofde daarbij meer jongeren aan een baan te helpen. Dat doet Mohammed VI dus met behulp van de verplichte militaire dienst.

Die dienstplicht zal gelden voor jongeren tussen 19 en 25 jaar oud met uitzondering van studenten. Die krijgen uitstel tot ze afstuderen (en kunnen hun legerplicht nog opnemen tot ze veertig jaar oud zijn). Daarnaast wordt een uitzondering gemaakt voor personen met een handicap, kostwinners en enkele andere specifieke gevallen. Wie wel verplicht van een legeropleiding zal genieten, doet dat minstens een jaar. En wie er onderuit wil muizen, wordt bestraft met een maand cel of een boete. 

Pas afgeschaft in 2006

In Marokko werd de dienstplicht eigenlijk nog maar net afgeschaft. Vanaf 1999 besloot toenmalige koning Hassan om een militaire plicht van twaalf maanden in plaats van achttien in te voeren. En in 2006 koos zijn opvolger, Mohammed VI, om de dienstplicht volledig af te schaffen. Twaalf jaar later wijzigt hij het decreet opnieuw. 

Onderwijshervorming
Tegelijk met de herinvoering van de dienstplicht is een onderwijshervorming goedgekeurd. Voortaan zullen kinderen vanaf de leeftijd van vier jaar naar school moeten. De schoolplicht zal gelden tot de leeftijd van 16 (in plaats van 15 nu). Tegelijk komt er een nieuw en performanter pedagogisch model.

"We kunnen niet meer aanvaarden dat ons onderwijssysteem functioneert als een machine die legioenen werklozen aflevert", aldus koning Mohammed VI. Hij zei maandagavond in een toespraak op televisie "verbijsterd" te zijn over de hoge werkloosheidsgraad bij jongeren "ondanks de economische groei". Die groei bedroeg 4 procent in 2017, tegenover 1,2 procent in 2016.
128 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gerard ceulemans

  Legerdienst zeker terug invoeren. Maar dan zitten allemaal in het CAJOT. Wie van onze jonge gasten gaan nog luiteren??? Daarom is juist de legerdienst afgeschaft door een onnozele minister.

 • Rony Bekaert

  Weet niet wat ik hier moet over denken? Wat bijvoorbeeld met ongekende individuen met radicale ideeen ? Een niet verdachte militaire opleiding zou hen wel eens van pas kunnen komen!

 • Rory Dull

  Jongeren disciplineren met een legerdienst van enkele maanden....een klucht! Na drie maanden onnozele opleidingen (mag geen geld kosten) lopen ze te zuipen/vreten van verveling...het enige wat je hier mee bereikt is je houd ze van de straat en van de sociale kas! Is niet meer van dezen tijd...een profesioneel beroepsleger daar moet men in investeren...period!!

 • Bob Bedford

  Hier ook terug invoeren aub. Ik heb nog legerdienst moeten doen...

 • Norbert Thieren

  Het woord discipline valt dikwijls en waarschijnlijk door mensen die geen legerdienst gedaan hebben. Je leerde er enkel blindelings gehoorzamen. Op die manier leer je geen verantwoordelijkheid op te nemen: een slechte voorbereiding voor later dus.