Oeps: computer maakt alleen winnende tickets, loterij riskeert miljoenenverlies

Thinkstock
Voor heel wat mensen in de Amerikaanse staat South Carolina was het een prima kerst: door een computerfout bij de plaatselijke loterij werden twee uur lang alleen maar winnende tickets geproduceerd van het 'Holiday Cash Add-A-Play'-spel. De verliezen van het bedrijf zouden kunnen oplopen tot 20 miljoen dollar.

Wie tussen 17.51 uur en 19.53 uur op kerstdag een biljet van het spel kocht, kreeg een kleine goudmijn in handen. Een ticketje kost maar 1 dollar, maar de winnaars werden stuk voor stuk beloond met 500 dollar. Op de kaart worden immers negen symbolen afgedrukt. Wie drie winnende symbolen op een rij heeft, wint 100 dollar. Een biljet bevat echter vijf spelletjes, dus de maximumwinst bedraagt 500 dollar.

Normaal gezien zorgt de computer ervoor dat er nooit meer dan vijf dezelfde symbolen per spel opduiken, maar twee uur lang genereerde het systeem enkel biljetten met negen dezelfde symbolen. Toen de loterij het probleem ontdekte, werd het spel meteen stilgelegd, maar toen waren al heel wat 'foute' lotjes verkocht. Toen mensen ontdekten dat alle tickets geld opleverden, volgde er immers een kleine stormloop op het spel. Nicole Coggins kon zo samen met haar moeder maar liefst 18.000 dollar bij elkaar sparen. De opgetogen vrouw wil nu met haar hele gezin richting Disney World.

Al heeft ze misschien te vroeg gejuicht, want toen ze haar winnende lotjes wilde inruilen voor geld, kreeg ze te horen dat dat niet mogelijk was. De loterij heeft alle tickets van die bewuste uren opgeschort in afwachting van een onderzoek. Het bedrijf bekijkt nu of ze de winnaars effectief moeten uitbetalen. Er werd wel al voldoende geld opzij gezet om dat te doen: als alle winnende lotjes ingeruild worden, bedraagt het verlies maar liefst 19,6 miljoen dollar.
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Don Tessers

  Fout of geen fout, ze zulln moeten uitbetalen, je hebt een lot aangeschaft niet wetend dat er een druk of pc fout achter zit. De koper speelt om een kans deze te winnen en deze kans moet niet omgezet worden wegens een fout van de organisatie. Juridisch staan alle spelers sterk.

 • Anne Onsia

  Mensen, geloof toch niet in al die onzin over samenzweringen en computers die de enkel de nummertjes trekken die niet gespeeld zijn. Voor de Lotto maakt het niet uit of er 'juiste' nummertjes uitkomen of niet, sowieso gaat er maar de helft van de inzet terug naar winsten. Nooit meer, nooit minder. Komt het deze week niet uit, dan is de pot volgende week gewoon groter. Dat maakt niks uit! De helft van het geld is altijd in de pocket.

 • Frank De Witte

  Als het echt een technische fout is kunnen ze overmacht inroepen en kan iedereen achter zijn geld fluiten.

 • Jeaninne Bonduwe

  Dit is de grootste fraudo die er bestaat en alle organisators en all ministers die dit toelaten zouden moeten vervolgt worden. Waarom wordt de trekking niet rechtstreeks uitgezonden ( eerst op rtbf daarna op vrt)? Juist om te kijken via de computer welke combinaties niet werden gespeeld en welke wel. Aan de hand daarvan worden de ballen gemanipuleerd naar een combinaties die niet werd gespeeld.

 • Buelens ransca

  Gino hier dit ni beter hoor kende iemand die werkte bij lotto en die vertelde er valt maar 1 x een grote pot en daar maken ze dan veel tralala rond this allemaal computer gestuurd en zo kan computer zien welke nummers NIET gebruikt zijn en die vallen das voor geprogrammeerd. Schande Maja staat krijgt er een deel van dus mag deze fraude.