Oekraïners willen geen Russische paspoorten van Poetin

De Russische president Vladimir Poetin.
reuters De Russische president Vladimir Poetin.
De aankomend Oekraïense president Volodimir Zelenski denkt niet dat zijn landgenoten straks in de rij zullen staan om de Russische nationaliteit aan te vragen. Hij noemt het op Facebook tijdsverspilling om te proberen Oekraïners “te lokken met Russische paspoorten”.

De politicus reageerde op uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin. Die zei dat het Kremlin overweegt het voor alle Oekraïners makkelijker te maken de Russische nationaliteit te verwerven. Hij tekende onlangs al een decreet dat inwoners van Oost-Oekraïense separatistenstaatjes sneller toegang moet geven tot een Russisch paspoort.

Zelenski, een komiek die onlangs de verkiezingen won, sneerde dat een Russisch paspoort mensen het recht geeft “opgepakt te worden voor vreedzame protesten” en te stemmen in verkiezingen die “niet vrij zijn”. Volgens hem hebben Oekraïners wel vrijheid van meningsuiting.

De aankomende president keerde de zaak om en stelde juist Russen de Oekraïense nationaliteit in het vooruitzicht. Hij beloofde dat “vertegenwoordigers van landen die gebukt gaan onder autoritaire en corrupte regimes” een Oekraïens paspoort kunnen krijgen. Zelenski zei daarbij in de eerste plaats te doelen op Russen.

De relatie tussen de buurlanden is al jaren slecht. Rusland annexeerde in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim en steunt de Oekraïense separatisten. Die pro-Russische rebellen zeggen dat er ongeveer 3,6 miljoen mensen in hun 'volksrepublieken' wonen.

Poetin verbaasde zich afgelopen week over de negatieve reacties op zijn paspoortplan. Dat was volgens hem niet bedoeld om te provoceren, maar juist een “humanitaire maatregel” om inwoners van Oost-Oekraïne te helpen. Hij wees erop dat andere landen vergelijkbare regelingen kennen, berichtte persbureau TASS.

De aankomend Oekraïense president Volodimir Zelenski.
AP De aankomend Oekraïense president Volodimir Zelenski.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andrey Kommandor

  Dirk van Brussel, volledig eens! Oorspronkelijk ben ik ook van Oost-Oekraïne en kan enkel bevestigen wat u zegt.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Julien, als ons kat een koe was...ik kan U verzekeren dat men hier in Oekraine niet happy is met Poetin zijn voorstel. Lees de laatste paragraaf wat beter.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Julien wat U vergeet is dat de grenzen van Oekraïne internationaal (ook door Rusland) werden vastgesteld en erkend. En binnen die grenzen vallen oost-Oekraine en de Krim ! Wij zouden ook kunnen zeggen dat streken in zuid Nederland en noord Frankrijk ons toebehoren omdat die ook van ons waren, ooit.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  De schijnheiligheid van Poetin. Andere landen doen dat ook ! Hij weet goed genoeg dat hij er de spanning zo inhoud. Dat is zijn enige bedoeling. Zelensky afbluffen met de hoop dat hij een knieval zal doen naar het Kremlin en dat ze het zo weer voor het zeggen krijgen.

 • André Gijbels

  de messen worden blijkbaar geslepen tussen de 2 landen