Oekraïne zet belangrijke stap richting NAVO

De Oekraïnse president Petro Porosjenko.
EPA De Oekraïnse president Petro Porosjenko.
Het Oekraïense parlement heeft een belangrijke stap gezet richting een mogelijke aansluiting bij de NAVO. Het parlement verwierp vandaag de 'niet-aangesloten status' van het land.

Die status betekende dat het land zich niet zou aansluiten bij welk militair bondgenootschap dan ook. De Oekraïense president Petro Porosjenko liet eerder al weten dat wat hem betreft Oekraïne zowel bij de NAVO als de EU gaat horen. Porosjenko schat wel dat het nog zeker zes jaar zal duren voordat het land daarvoor in aanmerking kan komen.

Al tijden is sprake van een tweedeling van opvattingen in Oekraïne. Een jaar geleden werd Janoekovitsj afgezet wegens zijn pro-Russiche beleid. Zijn opvolger, de huidige president Porosjenko zoekt toenadering tot het westen, terwijl pro-Russische seperatisten op de Krim juist een andere koers willen varen. 

Als Oekraïne inderdaad toenadering zoekt tot de NAVO, is dat een duidelijk signaal naar Rusland. Moskou probeert namelijk te voorkomen dat de voormalig bondgenoot zich aansluit bij het westen.

De stemming in het parlement in Kiev is intussen al veroordeeld door Rusland. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gaat het om een "absoluut contraproductieve beslissing, die de illusie wekt de diepe crisis in Oekraïne op te kunnen lossen", zo zegt hij. "We moeten eindelijk een einde maken met het verergeren van het klimaat van confrontatie", zo verklaarde de minister aan de Russische openbare omroep.