Oekraïne zegt cruciale MH17-getuige al twee jaar vast te houden

AP
De persoon die het transport regelde van de raket die vlucht MH17 neerhaalde, wordt volgens de Oekraïense geheime dienst SBU al twee jaar vastgehouden in Oekraïne. Een SBU-officier heeft dat vandaag verklaard, exact vijf jaar na de ramp. Het is niet duidelijk waarom het nieuws over zijn arrestatie niet eerder werd bekendgemaakt.

SBU-officier Vitali Majakov verklaarde vandaag aan de media dat de geheime dienst erin geslaagd was om het militielid te identificeren dat het transport van de raket organiseerde, zo meldt het nieuwsagentschap Reuters. "We hebben vastgesteld wie het per voertuig naar Donetsk bracht", zo wordt Majakov geciteerd. "We hebben hem opgesloten. Hij zit nu een straf uit, hier in Oekraïne." Over zijn identiteit werd niets meegedeeld. 

De arrestatie van de verdachte zou al twee jaar geleden hebben plaatsgevonden. Majakov wilde niet meedelen waarom de informatie niet eerder naar buiten is gebracht, zegt Reuters nog.

Rusland

De SBU geldt voor de onderzoekers van de ramp met de MH17 als een belangrijke bron van informatie. De internationale onderzoekers die onder leiding van Nederland het MH17-drama nagaan, gaan er mede daarom van uit dat een raket uit Rusland naar Oekraïne is gebracht en dat die vervolgens is afgevuurd op het Maleisische verkeersvliegtuig. Rusland bestrijdt deze lezing fel.

Vlucht MH17, tussen Amsterdam en Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne met een raket neergehaald. Van de 298 inzittenden die bij de ramp om het leven kwamen, kwamen er 196 uit Nederland. Zes slachtoffers waren Belgen of hadden de dubbele Belgisch-Nederlandse nationaliteit

Aangeklaagd

Het Openbaar Ministerie in Nederland wil niets zeggen over de Oekraïense claim. Het Nederlandse parket heeft drie Russen en een Oekraïner aangeklaagd voor het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines.

Nabestaanden leggen bloemen bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen tijdens de vijfde nationale herdenking van de vliegramp met vlucht MH17 vandaag.
ANP Nabestaanden leggen bloemen bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen tijdens de vijfde nationale herdenking van de vliegramp met vlucht MH17 vandaag.
ANP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Daan Roos

    Het feit dat deze "getuige" niet werd overgedragen aan het strafhof maar bovendien 2 jaar lang geheim werd gehouden, maakt de zaak weinig of niet geloofwaardig.

  • DIRK VAN BRUSSEL

    Het transport van de buk installatie werd bijna in ieder dorp en stadje gefilmd door de inwoners. Denkt men nu echt dat zulk abnormaal vervoer in die streken onopgemerkt zou blijven ? Ik vermoed dat de bedoeling was dat MH17 in Rusland moest crashen dan was het onderzoek compleet in Russische handen geweest en gemanipuleerd zoals de Koreaan die ze boven Kamchapka hebben neergehaald. Tien jaar duurde het voor de zwarte dozen werden vrijgegeven.

  • Paul De Mol

    Ja,de Oekraïense geheime dienst SBU is echt de meest betrouwbare partij in deze. LOL.