Oekraïne wordt 'erg moe' van Trump-schandaal

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vandaag.
EPA De Oekraïense president Volodimir Zelenski vandaag.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft vandaag gezegd dat zijn land "moe" is van alle vragen met betrekking tot het Trump-schandaal, midden in een belangrijke week van openbare hoorzittingen in Washington.

"We hebben ons land, we hebben onze onafhankelijkheid, we hebben onze eigen problemen", klaagde de Oekraïense president na een gezamenlijke persconferentie in Kiev met de Tsjechische premier Andrej Babis.

De openbare hoorzittingen begonnen vorige week in Washington over de vraag of de Amerikaanse president Donald Trump opdracht gaf om Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne te bevriezen. Dat moest Kiev ertoe brengen een onderzoek te beginnen tegen zijn Democratische potentiële rivaal bij de presidentsverkiezingen van 2020 Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Vandaag vroeg een Amerikaanse verslaggever aan Zelenski of hij bereid was een ​​onderzoek te doen naar de banden van Bidens zoon met het Oekraïense energiebedrijf Burisma, als een concessie aan Trump. “Iedereen in Oekraïne is zo moe van Burisma”, zei Zelenski, voordat hij snel de zaal vol met verslaggevers verliet.

De Amerikaanse president Donald Trump met Zelenski.
AP De Amerikaanse president Donald Trump met Zelenski.

Zelenski, een 41-jarige komiek die in april tot president van Oekraïne werd gekozen, bevindt zich midden in het impeachmentschandaal in de VS. Zijn telefoongesprek met Trump resulteerde in het onderzoek naar de vraag of de Amerikaanse president zijn Oekraïense collega onder druk had gezet voor zijn eigen politieke agenda.

Het Oekraïense onderzoek had zich moeten richten op de activiteiten van Hunter Biden van april 2014 tot april 2019, toen hij lid was van de raad van bestuur van Burisma Holdings, een Oekraïense gasfirma die wordt beschuldigd van corrupte praktijken.

AFP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emile De Smedt

  Ieder normaal denkend mens zal het wel beu zijn.Geruchtenmolen omdat lozers niet kunnen doen wat oppositie normaal doen moet.nml.Het economisch-industrieel-sociaal en financieel beleid ontleden.Niks ervan.Modder gooien dat wel.Mag ook vraag gesteld over een een Obama die een terrorist heeft vrijgelaten waarvoor nu milioenen zal betaals om die al-Qaida leider te vinden.Daar geen woord over.Waarom???

 • Wesley Gevaert

  Tja wie zijn gat verbrandt... hoe is die president nog niet afgezet in Oekraïne? Weinig nieuws over te vinden.

 • Jeroen Beckers

  Wat kan hij anders zeggen als hij niet compleet belachelijk wil afgaan? Corrupte Trump zal er nog wel enkele miljoenen tegen aan gooien om hem te laten verder liegen.

 • annie dupont

  natuurlijk , want t bewijst dat ze corrupt zijn en blijven .. nochtans zijn grote verkiesingsbelofte

 • DIRK RASSCHAERT

  Is de stand-up comedian dan even corrupt als zijn voorgangers ? Hij ging toch alles veranderen ? Ten goede werd er gehoopt maar blijkbaar begint ook daar de twijfel te rijzen.