Oekraïne legt Russische tanker aan ketting in haven aan Zwarte Zee

Oekraïne legt Russische tanker ‘Nika Spirit’ aan ketting in de haven van Izmajil.
REUTERS Oekraïne legt Russische tanker ‘Nika Spirit’ aan ketting in de haven van Izmajil.
Oekraïne heeft vandaag bekendgemaakt dat het in een van zijn havens een Russische tanker aan de ketting heeft gelegd die verdacht wordt van betrokkenheid bij een scheepvaartincident tussen de twee landen eind 2018. Moskou gaf Kiev meteen een waarschuwing.

De tanker nam volgens Kiev in november vorig jaar deel aan de inbeslagname van Oekraïense oorlogsschepen door Rusland voor de kust van de Krim, het Oekraïense schiereiland dat door Moskou geannexeerd werd. De tanker kwam gisteren in de haven van Izmajil aan, aan de monding van de Donau, waar hij aan de ketting werd gelegd, deelde de Oekraïense veiligheidsdienst SBU mee.

Een groep speurders van SBU heeft de tanker doorzocht, documenten meegenomen en de bemanningsleden ondervraagd, zo werd in de mededeling gepreciseerd. Kiev bereidt een gerechtelijke vordering voor om het tankschip in beslag te nemen. 

“Als het om een gijzeling van Russen gaat, dan zal dat beschouwd worden als een grove schending van het internationale recht en zullen de gevolgen niet lang uitblijven”, waarschuwde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de toestand onderzocht om “gepaste maatregelen” te treffen. De Russische bemanning mag terugkeren naar huis, “maar het schip blijft in Izmajil”, aldus een diplomaat. 

Gewapend incident

Eind november namen de Russische autoriteiten drie Oekraïense oorlogsschepen in beslag die door de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov probeerden te varen. Het was het eerste rechtstreekse gewapende incident tussen de twee landen, wier relaties sinds 2014 een zware crisis doormaken. Sinds de inbeslagname werden 24 Oekraïense matrozen vastgehouden in Rusland. 

Volgens SBU nam de tanker Neyma deel aan de blokkering van de Oekraïense schepen door hen de toegang tot de Straat van Kertsj te versperren. De Russische eigenaars van het schip wijzigden nadien de naam van de tanker in Nika Spirit om “zijn betrokkenheid bij deze daad van agressie te verbergen”.

Gespannen relatie

De nieuwe Oekraïense president Volodymyr Zelensky vroeg eind mei aan zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin de militairen van de drie oorlogsschepen vrij te laten, maar half juli verlengde het Russische gerecht hun aanhouding met drie maanden.

De relaties tussen Rusland Oekraïne zijn erg gespannen sinds pro-westerlingen in 2014 aan de macht kwamen in Kiev. Daarna werd de Krim door Rusland geannexeerd en brak in het oosten van Oekraïne een conflict met pro-Russische separatisten uit waarbij in vijf jaar tijd bijna 13.000 doden vielen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fons Casteels

  Ik ben echt geen Poetin-fan, verre van maar de info over de Krim klopt niet. De Krim werd niet "door Rusland geannexeerd". Het parlement van de onafhankelijke deelrepubliek Krimea heeft - na een democratisch referendum - beslist om zich af te scheiden van Oekraïne en aansluiting te vragen bij de Russische Federatie. Dat Europa dat niet erkent, is irrelevant.

 • oswald billiet

  Dat is meer dan gevaarlijk kriegsspiel, dat is zoeken naar een gewapend conflict. En hoe zal Europa hier nu reageren, want Oekraïne behoort tot de EU.? Het is een situatie met een zeer kort lontje.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  wie weet is dit pure uitlokking van Rusland, het zou me niet verwonderen.

 • stefan crama

  Poetin gaat dit fijn vinden, een middel om dat land binnen te vallen.

 • Jack Hoeben

  Een oog voor een oog en een tand voor een tand!