Oekraïne laat verdachte van neerhalen vlucht MH17 vrij

De Russen zouden Vladimir Tsemach in het kader van een op stapel staande gevangenenruil met Oekraïne naar Rusland willen halen.
privé De Russen zouden Vladimir Tsemach in het kader van een op stapel staande gevangenenruil met Oekraïne naar Rusland willen halen.
In Oekraïne is donderdagochtend Vladimir Tsemach vrijgelaten. Dat melden plaatselijke media. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne in juli 2014. Vlak nadat het nieuws over zijn vrijlating bekend was geraakt, kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan dat er een "grote" gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne op touw staat.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vlucht MH17 was vijf jaar geleden van Amsterdam op weg naar Kuala Lumpur toen hij boven het oosten van Oekraïne door een raket werd neergehaald. In het gebied woedde toen, en woedt nog steeds, een conflict waarin ook Rusland betrokken partij is. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, 196 van hen kwamen uit Nederland.

Volgens Nederlandse media werd Vladimir Tsemach in juni door de Oekraïense geheime dienst ontvoerd uit rebellengebied en vervolgens gevangengezet. Hij zou ten tijde van het neerhalen van MH17 actief geweest zijn bij de luchtverdediging die de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne hadden opgezet.

Gevangenenruil

De Nederlandse topman van het internationale Joint Investigation Team (JIT), dat het neerhalen van MH17 onderzoekt, drukte de Oekraïense justitie vorige week nog op het hart dat het "van het hoogste belang" is dat Tsemach beschikbaar blijft voor het onderzoeksteam. Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS zouden de Russen Tsemach, die de Oekraïense nationaliteit heeft, in het kader van de op stapel staande gevangenenruil met Oekraïne naar Rusland willen halen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gunter Verleyen

    En verdwijnt hij voorgoed en Poetin kennende zal dat voor die man fataal zijn

  • Fons Casteels

    Dat de hoofdverdachte niet uitgeleverd wordt, is vooral goed nieuws voor de Nederlandse onderzoekscel en voor Oekraïne zelf. Tijdens het proces zou immers gebleken hebben dat het strafonderzoek niet meer is dan een samenraapsel van "hoe zouden de Russen het kunnen gedaan hebben". En erger: omdat Oekraïne zélf deel uitmaakte van het onderzoeksteam, werd er niet onderzocht of dat land misschien zélf de schuldige is.

  • André Gijbels

    zodra die terug in Rusland is, kan Poetin op 2 oren slapen