Oekraïne in juli al bezorgd over wat er met Amerikaanse hulp zou gebeuren

Laura Cooper legt haar getuigenis af voor de Inlichtingencommissie in het impeachment-onderzoek tegen president Trump.
REUTERS Laura Cooper legt haar getuigenis af voor de Inlichtingencommissie in het impeachment-onderzoek tegen president Trump.
Oekraïne maakte zich al vanaf 25 juli, de dag van het gecontesteerde telefoontje tussen Donald Trump en zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelensky, zorgen over hoe het nu verder moest met de Amerikaanse militaire hulp die door het Witte Huis was bevroren. Dat zegt een verantwoordelijke van het Pentagon.

Volgens Laura Cooper, die binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie belast is met Oekraïne, stuurde de Oekraïense ambassade in Washington enkele uren na Trumps telefoontje al verschillende e-mails aan haar ploeg om te vragen wat er zou gebeuren met de financiële en militaire hulp van de VS aan Kiev.

Tot hiertoe hadden alle getuigen die in het kader van de afzettingsprocedure tegen Trump werden gehoord, gezegd dat Oekraïne pas later, of in elk geval ná het telefoontje van 25 juli, van de bevroren hulp op de hoogte was. Volgens Trump, vertegenwoordigers van het Witte Huis en Republikeinse Congresleden werd Kiev zich pas bewust van de bevroren hulp toen dat eind augustus openbaar gemaakt werd.

Coopers getuigenis spreekt dat nu dus tegen. Zij stelt dat de Oekraïners op de dag van Trumps telefoongesprek met Zelensky al beseften dat de hulp mogelijk in gevaar was. Tijdens dat gesprek heeft Trump aan zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky gevraagd om een onderzoek te voeren naar Hunter Biden en het Oekraïense energiebedrijf Burisma, waar de zoon van zijn Democratische tegenstander Joe Biden voor werkte.

Laura Cooper.
REUTERS Laura Cooper.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido Bervoets

  Niemand twijfelt eraan dat Trump zijn macht, zijn ministers, zijn diplomaten, zijn ambassadeurs en dus het belastinggeld misbruikt heeft voor persoonlijk voordeel. Hij chanteerde president Zelensky, hield overheidsgeld achter om er druk op uit te oefenen om onderzoeken te starten naar een eigen landgenoot en rivaal. Maar dat kan de fans allemaal geen hol schelen, zij vinden dat corrupt gedoe net geoorloofd en terecht want zo ne goeie extremist als president hebben zij nog nooit gehad.

 • Fons Casteels

  Trump over de schreef gegaan? Machtsmisbruik? Ja, voor wie zijn/haar informatie enkel bij CNN en/of andere linkse media haalt. Wie zich écht informeert, weet dat heel de zeepbel van de Democrats gisteren in hun gezicht is ontploft. 's Morgens klonk het nog "ambassadeur Sondland gaat Trump aan de galg praten". Maar toen Sondland door Jef Jordan (R) onder ede werd ondervraagd, heeft hij zijn eerdere verklaring ingetrokken en Trump letterlijk vrijgepleit.

 • wim Goossens

  @ Fons Casteels : Het gaat hier niet over Biden , Burisma of Obama : Het gaat over Trump die over de schreef gaat ... Als dit je enige verdediging is om Trump vrij te pleiten is dit heel zwak wxant dat is het verhaaltje van klein kinderen : "ik was het niet, het was iemand anders " ...

 • ivan de ridder

  Open gerust een onderzoek naar de zaken van de Bidens in Oekraïne. Dat is echter totaal naast de kwestie in dit impeachment onderzoek en geen mogelijke verdediging. Het gaat hier om het inhouden van militaire hulp teneinde persoonlijk voordeel te hebben tov een politieke opponent. Dat de zaak via Giuliani moest lopen, is voldoende om afzetting te rechtvaardigen.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Velen hebben commentaar maar blijkbaar niemand die begrijpt over wat het gaat. Het gaat NIET over al dan niet geld geven door wie dan ook maar om een actie van de president !! Dus Biden heeft hier niets mee te maken noch het geld.