Oekraïne houdt Russische journalisten tegen aan de grens

Photo News
Oekraïne heeft het voorbije weekeinde een aantal Russische journalisten die het Eurovisiesongfestival willen verslaan de toegang tot het grondgebied ontzegd omdat ze op de Krim verbleven.

Woordvoerder Oleg Slobodyan van de Oekraïense grenswacht verklaarde dat twee journalisten zondag aan de grens werden tegengehouden en de toegang tot het grondgebied werd ontzegd.

De reden daarvoor is dat ze verbleven op de Krim, het schiereiland dat in maart 2014 werd geannexeerd door Rusland. "Een accreditatie voor het festival geeft niet automatisch het recht om de grens over te steken", zo schreef Slobodyan op Facebook.

Zaterdag hadden de Oekraïense autoriteiten al gemeld dat een fotograaf van een Russisch persbureau om dezelfde reden de toegang werd geweigerd.

Inreisverbod van Russische kandidate

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne overschaduwt al enige tijd het Eurovisiesongfestival. Zo vaardigde Oekraïne een inreisverbod uit tegen de Russische kandidate Joelia Samojlova omdat de zangeres twee jaar geleden een concert had gegeven op de Krim. Dat zette kwaad bloed in Rusland, dat de liedjeswedstrijd dit jaar niet zal uitzenden.